L'aturada de Ryanair afecta els aeroports del Prat, Girona i Reus

La vaga de la tripulació de cabina de l'aerolínia irlandesa coincideix amb la convocada pels taxistes de Barcelona

Un avió de Ryanair a l'aeroport de Reus
Un avió de Ryanair a l'aeroport de Reus | ACN
Redacció
25 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:10h
La vaga dels tripulants de cabina de Ryanair- convocada a Espanya, Portugal, Itàlia i Bèlgica- afecta aquest dimecres i dijous els aeroports del Prat (especialment la T2, on opera l'aerolínia irlandesa), Girona i, en menor mesura, Reus. En el cas de la capital catalana, l'aturada coincideix amb una de 48 hores dels taxistes que protesten per la suspensió d'un reglament metropolità que pretenia evitar l'expansió dels cotxes de lloguer amb conductor (VTC) d'Uber i Cabify.

L'aerolínia irlandesa assegura que tots els passatgers que havien comprat vols que finalment s'han anul·lat ja han estat reubicats o bé se'ls han tornat els diners. Els serveis mínims dictats pel Ministeri de Foment són del 59% dels vols estatals i internacionals i un 100% a les illes. En total, s'estima que les dues jornades de vaga afectaran fins a 600 vols a tota Europa i uns 100.000 passatgers. L'aerolínia no ha confirmat quins vols han estat efectivament cancel·lats, si bé l'afectació és molt superior a Girona i a Barcelona que a Reus.

Els tripulants de cabina de Ryanair, a Espanya representats pels sindicats USO i Sitcpla, van convocar la vaga per protestar contra les "penoses condicions laborals: un 75% de la plantilla està contractada a través d'empreses de treball temporal, subjecta a la legislació irlandesa, sense salari base i cobrant únicament per les hores de vol, el que provoca una tremenda inseguretat i inestabilitat laboral". Per la seva part, el conseller delegat de Ryanair, Michael O'leary, ha criticat amb duresa la convocatòria d'aturada, fins al punt d'amenaçar de retallar vols i llocs de treball en països on es convoquen "vagues innecessàries".

Menys vagues de les previstes als aeroports

Tot i això, en un període d'especial afluència de passatgers, als aeroports hi haurà menys vagues de les previstes inicialment: els controladors aeris van decidir fa dies no fer servir aquesta mesura de pressió; el personal de terra d'Iberia del Prat ha desconvocat aquest dimarts les vagues previstes per a divendres i dissabte d'aquesta setmana i la vinent; i el personal de terra de tots els aeroports espanyols també va desconvocar l'aturada que hi havia marcada al calendari per al dia 31 de juliol.