Europa tanca la porta a una possible retirada extraordinària de fruita de pinyol

Preveuen una campanya de poma i pera a Catalunya inferior a l'any passat per la reconversió de moltes explotacions al préssec i nectarina

Redacció
19 de juliol del 2018
Actualitzat a les 15:12h
Imatge d'un temporer collint préssecs
Imatge d'un temporer collint préssecs | ACN
El director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, s'ha mostrat "decebut" per la decisió de la Comissió Europea (CE) de no autoritzar una possible retirada extraordinària de fuita de pinyol "en cas que fos necessari per una baixada de preus". "Considerem que Europa no és empàtica amb un sector que fa quatre anys que carrega a la seva esquena els problemes del veto rus", ha lamentat Mòdol.

Ho ha dit a Lleida durant la presentació de les previsions de collita de poma i pera a Catalunya aquest 2018. Agricultura i l'Associació empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat) preveuen una campanya inferior a l'any passat, amb una davallada de l'1% en poma, amb una previsió de collita de 273.970 tones, i del 8% en pera, amb 139.420 tones de producció a tot Catalunya.

La causa principal del descens en fruita de llavor són, segons el director general d'Afrucat, Manel Simon, les pedregades a Lleida del 24 abril, que va afectar 3.000 hectàrees de pera i poma, i del 12 de maig, amb 300 hectàrees afectades. També al fet que s'estan reconvertint moltes explotacions de fruita de llavor (poma i pera) a pinyol (préssec i nectarina), la qual cosa preocupa, i molt, al president del Comitè d'Afrucat de Pera i Poma, Joan Serentill, perquè la davallada en pera a Catalunya s'arrossega des de fa cinc anys.