Els ecologistes culpen als ramaders dels atacs d’os al Pirineu

Rebutgen la retirada de Goiat del Pirineu de Lleida i critiquen que la Generalitat vulgui expulsar-lo unilateralment

Vázquez, durant la roda de premsa
Vázquez, durant la roda de premsa | ACN
Redacció
18 de juliol del 2018
Actualitzat el 20 de juliol a la 13:59h
L'entitat ecologista Ipcena rebutja la retirada de l'os Goiat del Pirineu de Lleida i critica que la Generalitat no pot prendre aquesta decisió de manera unilateral ja que, segons el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, cal que un grup d'experts independents doni la seva opinió i depèn també que ho aprovin altres països implicats com França o Andorra.

Els ecologistes consideren que és “irresponsable” que el conseller de Territori, Damià Calvet, hagi cedit a les “pressions" dels ramaders per interessos econòmics en detriment de la conservació de la natura i neguen que Goiat sigui el responsable de tots els atacs de què se l'acusa. Pels ecologistes, si els ramaders complissin la normativa "no hi hauria tants atacs".

"A França, per exemple, es compleix, i a la frontera amb la Val d'Aran, només hi ha hagut un atac d'os en dos mesos mentre que a la Val d'Aran n'hi ha hagut 15, quan els ossos són els mateixos", ha dit Vázquez.

Des d'Ipcena asseguren que al Pirineu de Lleida no s'està complint el projecte Piroslife, que compta amb 2,4 milions d'euros de subvenció europea i que estableix que els ramats vagin en grups, acompanyats de pastor i gossos de protecció i que es tanquin en pletes a les nits. "La culpa dels atacs no és l'os sinó d'aquells que no compleixen la normativa i li posen la carn en safata", critica Vázquez.