Els fills d'immigrants tenen gairebé el doble de fracàs escolar que els autòctons a Catalunya

Ho revela un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona

Alumnes en una aula
Alumnes en una aula | Europa Press
Redacció
18 de juliol del 2018
Actualitzat a les 9:24h
Un estudi del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha conclòs que el 17,3% dels alumnes nascuts a Espanya de pares immigrants no aproven l'ESO a Catalunya, mentre que en alumnes de pares autòctons la taxa és d'un 10,3%.

Així ho ha reflectit un treball elaborat per Jordi Bayona i Andreu Domingo, publicat a la revista "Perspectives Demogràfiques" que porta per títol "El fracàs escolar dels descendents de la immigració a Catalunya: més que una assignatura pendent".

L'estudi ha usat dades de la Conselleria d'Ensenyament creuades per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) amb el Registre Estadístic de la Població del curs 2015-2016, segons ha informat la UAB en un comunicat.

Un 34,6% dels nois i un 23,5% de les noies que van arribar a Catalunya amb més de set anys no van superar l'ESO, mentre que entre els nascuts a Catalunya de pares estrangers no van aprovar un 15,5% dels quals són d'origen americà, un 17,6% asiàtic i un 19,2% africà.

Els responsables de l'anàlisi han concretat i qualificat com a "preocupant" que dins del 19,2% dels d'origen africà, el 15,9% són d'estudiants del Marroc i un 40,9% de Gàmbia, xifra que fins i tot augmenta fins al 54% entre els nois.

En aquest sentit, Bayona i Domingo han reivindicat que aquestes dades "deixen entreveure el fracàs del sistema educatiu amb alguns orígens determinats i la dificultats futures" que poden donar-se, i que afecten la seva inclusió i inserció al món laboral.

Un 26% d'universitaris, d'origen migratori

De l'1,1 milió d'euros matriculats en nivells d'ensenyament no universitaris, un 26,2% tenen antecedents migratoris i entre aquests hi ha 26 orígens, i són els marroquins els més nombrosos, que superen els 50.000 estudiants. La distribució territorial de l'alumnat de fills d'immigrants es reparteix majoritàriament per l'àrea metropolitana de Barcelona, el litoral, Lleida i Girona.