Balaguer inaugura al Museu de la Noguera la polèmica exposició sobre presos polítics

L'obra es podrà veure fins a final de mes

Redacció
17 de juliol del 2018
Actualitzat el 20 de juliol a la 13:59h
L'obra, al Museu de la Noguera
L'obra, al Museu de la Noguera | ERC Balaguer
El Museu de la Noguera ha inaugurat aquest dilluns al vespre l'exposició "Presos polítics a l'Espanya contemporània", de Santiago Sierra, que es podrà veure de manera gratuïta fins al 31 de juliol. Balaguer ha esdevingut així la segona ciutat de Ponent que acull la mostra, després d'haver estat censurada a la fira d'art Arco de Madrid i, posteriorment, al Parlament Europeu.

La instal·lació va ser adquirida per l'empresari lleidatà Tatxo Benet, que després de la polèmica d'Arco va permetre que es pogués exposar al Museu de Lleida, on la van visitar més de 7.000 persones. Després es va exposar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i ara ha arribat a la capital de la Noguera.

La inauguració de l'exposició a Balaguer ha comptat també amb la inauguració de la mostra 'Artistes per la República contra la censura', organitzada pel col·lectiu d'Artistes de la República de Ponent i amb la taula rodona 'La llibertat d'expressió a l'Espanya Contemporània', en què ha participat el raper Valtònyc per videoconferència des de Brussel·les.

L'obra "Presos polítics a l'Espanya contemporània' vol fer visible l'existència de 'presos polítics" a l'estat espanyol, a partir de retrats pixelats de persones que segons l'autor han estat condemnades a causa de la seva ideologia.

Entre la vintena d'imatges que integren l'exposició s'hi poden reconèixer Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i els joves d'Altsasu, entre altres. L'obra de Sierra es va fer popular quan la fira d'art Arco de Madrid va retirar-la al febrer per evitar polèmiques, a petició d'Ifema. La instal·lació no es va poder ni visitar perquè la van retirar el dia que s'obria al públic. Arran de l'enrenou, l'empresari lleidatà Tatxo Benet va decidir comprar-la i la va estrenar al Museu de Lleida però també s'ha pogut veure en altres equipaments del país com és el cas del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). L'obra es podrà veure fins el 31 de juliol.