Cartes

Prou privatitzar els espais públics!

"Que la defensa de l’espai públic esdevingui un eix de cohesió i reivindicació del veïnat és una grandíssima noticia, que mostra una societat civil activa i compromesa amb el seu barri, amb la seva ciutat"

per Francesc Gabarrell i Pau Juvillà, 16 de juliol de 2018 a les 16:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En el darrer ple del dia 29 de juny de 2018 ens vàrem equivocar, i cal que ho reconeguem alt i fort. El nostre grup municipal va votar a favor del Conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i el Club esportiu FIF Lleida per a la renovació de dos camps de futbol a Ciutat Jardí. Ens expliquem. Ens agrada el projecte del Club esportiu FIF Lleida. En temps com els actuals, on la competitivitat i el fet de guanyar passen davant de tot, necessitem clubs esportius que prioritzin els valors i les actituds pròpies de l’esport de base. Entitats esportives que, al nostre parer, resulten imprescindibles per a l’educació dels nens i nenes.

El problema és la lletra petita que acompanya el conveni; l’expedient que incloïa la cessió d’ús d’una sèrie d’equipaments municipals del barri i d’aquests camps de futbol annexes al mateix CE FIF Lleida. És a dir, la cessió d’uns espais públics a un club esportiu per al seu ús privat. L’Ajuntament, com ja va intentar fer en el cas del Parc de les Arts, continua amb la seva política de cedir espais i serveis públics a entitats i empreses privades. I com també va fer llavors, ho fa amb opacitat i sense informar les veïnes i veïns.


Preguntant per la privatització d’aquest espai al “Xat de l’alcalde” el Paer en Cap repetia el mantra de sempre: “No es pot parlar de privatitzar perquè l'espai és i serà municipal, és a dir públic”.

Si anem a la proposta del projecte que figura a la pàgina web de la Paeria se’ns diu que “es substituirà l'actual i únic camp de F11 de gespa natural per un de gespa artificial amb 2 camps de F7 transversals” que gestionarà aquesta entitat privada. Per tant, ras i curt: la zona verda i els equipaments públics que fins ara utilitzaven les veïnes i veïns de Ciutat Jardí es transformaran en tres camps de futbol, amb els seus corresponents equipaments, per a ús d’un club privat. Sobre el paper seguiran sent espais públics, però a la pràctica el barri rebrà un espai tancat a la seva gent, entregat a les gestió privada.


Les declaracions d’aquest mes de juliol contrasten amb les que l’alcalde de Lleida va fer el 2007, coincidint amb la festa major del barri de Ciutat Jardí. En elles defensava que aquest espai, sobre el qual s’estaven duent a terme treballs de reforma, esdevingués una zona esportiva per l’entrenament de la UE Lleida, conjuntament amb una zona d’ús públic que inclouria espais de gimnàstica per a adults i per a jocs infantils. Espais que encara s'havien d'instal·lar.

I malgrat tot una bona notícia. Com ja van fer els veïns i veïnes del Parc de les arts, reaccionant amb rapidesa i organitzant-se sota la plataforma “El Parc és nostre” per tal d’aturar el projecte de privatització d’un espai públic, la gent de Ciutat Jardí també s’ha agrupat i farà campanya per totes les cases del barri “perquè sàpiguen que l’ajuntament ens vol treure l’únic espai verd i públic que tenim”.


Recentment, la gent del barri del Camp d’Esports ha guanyat un Parc de les Arts públic i obert a tothom, gràcies a una mobilització sostinguda i constant de les veïnes i veïns. D’igual manera que en el seu moment, Lleida va guanyar la plaça del Clot del Les Granotes amb la lluita de mares, pares, nens i nenes davant les màquines que volien destruir l’espai públic. Avui el PSC  continua amb la seva croada per tal que l’espai públic, el de totes i tots, deixi de ser un espai de socialització i oci i es converteixi en un espai de pas, un espai en mans privades. Sortosament, de nou, xoca frontalment amb l’oposició veïnal.

Que la defensa de l’espai públic esdevingui un eix de cohesió i reivindicació del veïnat és una grandíssima noticia, que mostra una societat civil activa i compromesa amb el seu barri, amb la seva ciutat. I la gent de la Crida per Lleida – CUP serem sempre al seu costat.

 

Participació