Bassella reobre la platja fluvial d'Ogern, tancada al 2015 per no tenir vigent la concessió d'aigua

L'ajuntament del municipi alturgellenc ha aconseguit l'autorització de la CHE per fer una captació de La Ribera Salada per tres mesos

La zona de bany de la platja d'Ogern
La zona de bany de la platja d'Ogern | Ajuntament de Bassella
Redacció
13 de juliol del 2018

La zona de bany de la platja d'Ogern Foto: Ajuntament de Bassella


El nucli d'Ogern, que pertany al municipi de Bassella (Alt Urgell), recuperarà a partir d'aquest dissabte la zona destinada al bany de la platja fluvial que hi ha al costat de La Ribera Salada. Les instal·lacions van tancar l'any 2015, poc després que s'interposés una denúncia anònima que alertava que el cabal del riu estava per sota del mínim ecològic a causa de la captació d'aigua que servia per omplir les basses. Arran d'aquella investigació es va constatar que la l'autorització atorgada en el seu moment per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) havia caducat feia tres anys. Ara, el consistori ha dut a terme una actuació per regular el cabal d'entrada, amb l'objectiu de garantir el curs ambiental que necessita el riu, i ha rebut una concessió provisional de tres mesos que li permet reobrir el recinte i posar a prova l'eficàcia de la intervenció.
L'aigua de La Ribera Salada torna a entrar a la platja fluvial d'Ogern després que el recinte hagi estat tancat en els darrers dos anys. Les obres per regular el cabal d'entrada amb el que s'omplen les basses han permès que l'Ajuntament de Bassella hagi obtingut una concessió provisional de la CHE per un període de tres mesos, termini que servirà per posar a prova aquest sistema. L'alcaldessa del municipi, Cristina Barbens, ha explicat que d'aquesta manera s'aconseguirà no captar més aigua de la que ha estat autoritzada i, per tant, garantir el cabal ecològic del riu.

L'edifici de serveis i el bar Foto: Ajuntament de Bassella


Amb la reobertura de les instal·lacions també es posarà en marxa l'edifici de serveis que s'ha construït en els darrers mesos i es donarà ús al nou accés que s'ha habilitat des del nucli urbà. Totes dues actuacions s'han dut a terme en el marc d'un Pla de Foment del Turisme que el consistori va aconseguir anys enrere. Barbens ha ressaltat la importància que té l'equipament per al municipi, el qual atreu a visitants provinents d'arreu de Catalunya, i ha afirmat que és un "espai de referència turística" per a la zona sud de la comarca de l'Alt Urgell, així com en l'àmbit del Consorci Segre Rialb. També ha dit que, sobretot en cap de setmana, per la platja fluvial hi passaven centenars de persones.

Nou accés a la platja d'Ogern Foto: Ajuntament de Bassella

 

El tancament de la platja d'Ogern, l'any 2015, es va produir arran de la investigació duta a terme en relació a una denúncia anònima que alertava sobre el baix nivell de cabal de La Ribera Salada, el qual es va detectar, segons ha informat l'alcaldessa, durant un cap de setmana en què les instal·lacions estaven en funcionament. A més, es va constatar que la concessió atorgada al seu dia, tant per a un reg de la zona com per a omplir les basses amb l'aigua sobrant, estava caducada des del 2012. A partir d'aquell moment, des del consistori es van posar en contacte amb responsables de la CHE i de l'Agència Catalana de l'Aigua per buscar solucions, les quals han passat finalment per regular la captació d'entrada d'aigua que arriba a les basses.

Vista de la zona de bany Foto: Ajuntament de Bassella