Un regidor de PXCat acusat d'injuriar l'alcalde de Cervera s'excusa: «Feia d'altaveu del que es deia als plens»

Va publicar cartes en dues revistes acusant Royes de corrupció i prevaricació però la defensa i la fiscalia ho consideren "llibertat d'expressió"

Redacció
12 de juliol del 2018
Actualitzat a les 9:36h
Ramon Royes, alcalde de Cervera
Ramon Royes, alcalde de Cervera | ACN
El regidor de Partit per Catalunya (PXCat) l'any 2013 a l'Ajuntament de Cervera, Mateu Figuerola, s'ha assegut aquest dimecres al banc dels acusats, al jutjat penal 3 de Lleida, acusat d'un delicte d'injúries cap al llavors (i actual) alcalde de la localitat, Ramon Royes (CiU), per dues cartes publicades en revistes el 2013.

En concret dos cartes publicades a La Veu de la Segarra i una a la revista de l'Ajuntament. Figuerola acusava l'alcalde de corrupció i prevaricació en relació a un solar de propietat de la família de Royes on la cadena de supermercats Esclat Bon Preu hi volia construir un nou establiment, tot i que després es va saber que el solar de la família de Royes no era on es volia instal·lar el supermercat sinó que era el terreny del costat.

L'acusació particular, representada per Carles López, considera que les expressions de Figuerola "ultrapassen el contingut d'una crítica política raonable, entren en el descrèdit personal i són acusacions infundades i falses". És per això que demana que se'l condemni per un delicte d'injúries a una multa de 8.400 euros i a indemnitzar Royes amb 12.000 euros més. L'acusat ha declarat que a les cartes es dedicava a fer d'altaveu del que deien altres als plens i tant la fiscalia com la seva defensa demanen l'absolució ja que qualifiquen els fets de "llibertat d'expressió".

L'acusació particular entén que s'ha de condemnar Figuerola perquè a les cartes acusava Royes de corrupció i tràfic d'influències amb afirmacions falses, la qual cosa va afectar i afecta l'alcalde de manera personal i professional. L'acusat, ha explicat López, acusava Royes de tenir interessos personals en la ubicació del Mercadona a la N-II i de fer "maniobres" perquè l'Esclat es reubiqués en uns terrenys propietat de la família de l'alcalde", unes acusacions que l'alcalde sempre ha negat i que segueixen el seu procés judicial per via contenciosa.

Pel que fa a l'acusació d'injúries que s'ha jutjat aquest dimecres, fa referència a algunes de les expressions que, segons ha llegit López durant les conclusions, recollien aquestes cartes. Ha destacat, per exemple, que "els negocis a Cervera es fan a porta tancada al despatx de Royes" o que "el senyor Royes està presumptament prevaricant, abusant del seu poder i fent que la Paeria estigui immersa en una corrupció urbanística" o que "Royes és el rei absolut dels 'pufos' i aamb aquests moviments econòmics vol solventar els seus deutes personals".