Denuncien una empresa de Balaguer per irregularitats ambientals i emissió de fum contaminant

L'entitat ecologista Ipcena demana a Territori que investigui si la firma podria estar contaminant el subsòl

Redacció
06 de juliol del 2018
Actualitzat a la 1:03h
Ipcena ha denunciat l'empresa
Ipcena ha denunciat l'empresa | ACN
Ipcena ha denunciat davant el Departament de Territori i Sostenibilitat l'empresa Servicios Translogísticos y Afines, SA, (STA) en considerar que podria estar incomplint diferents normatives ambientals fet que, segons l'entitat ecologista, podria ocasionar "greus impactes ambientals i a la salut de les persones en un radi aplicable de 4 quilòmetres", especialment com a conseqüència del fum que en alguns moments emet la indústria i que provoca les queixes de veïns de Balaguer i Gerb.

Algunes de les presumptes "irregularitats" detectades per Ipcena serien una fuita de lixiviats des d'una bassa de recollida adjacent, contaminació subterrània a partir de compostos de residus que provindrien "d'abocaments incontrolats efectuats durant anys", a més de l'emissió a l'atmosfera de partícules amb compostos suposadament "contaminants". L'empresa, situada a pocs metres del cementiri de la capital de la Noguera, dedica la seva activitat a la fabricació de compostos fertilitzants per a l'agricultura, a partir de residus d'escorxadors i altres.

Des d'Ipcena van presentar la denúncia fa aproximadament un mes després de rebre diverses queixes de veïns de Balaguer i Gerb. En un visita a les immediacions de l'empresa STA duta a terme el 3 de juny, els ecologistes van detectar diverses "irregularitats" ambientals que la firma podria estar incorrent com ara una fuita de lixiviats, a partir d'una gran bassa de recollida. Segons ha explicat el seu portaveu Joan Vàzquez, l'entitat ecologista també va poder constatar contaminació subterrània, després d'excavar un desguàs i detectar restes de compostos de residus, que segons Ipcena provindrien "d'abocaments controlats efectuats durant anys".

L'entitat remarca que l'empresa acumula estocs de compostos i residus que utilitza per a l'elaboració de fertilitzants "sense tenir asfaltada la base", cosa que "produeix escorrenties dels lixiviats, que s'acaben infiltrant en el terreny", segons Ipcena.

A més, els ecologistes asseguren que, en moments concrets, l'empresa tracta els residus amb què elabora els fertilitzants amb una caldera. Aquest procés "produeix l'alliberament de contaminants a l'atmosfera, especialment partícules amb compostos contaminants elevats sense filtrar i mitjançant un fum dens i pesat que fa que es desplaci a nivells baixos per aquestes composicions".