Detenen 16 persones a Lleida per estafar 1,4 milions d'euros

El grup obtenia les dades enganyant les víctimes i a través de la Deep Web

Redacció
03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 0:31h
La Guàrdia Civil de Castelló ha detingut una trentena de persones i n'investiga dues més acusades d'estafa i blanqueig de capitals a nivell estatal i internacional mitjançant el 'phishing bancari'. A Catalunya, els agents han arrestat 16 persones a Lleida, tres a Barcelona i tres més a La Jonquera (Alt Empordà), mentre que a la resta de l'Estat en van detenir quatre a Castelló i quatre més a Torrejón de Ardoz.

A banda, investiga dues persones més de Castelló i Tarragona. El grup obtenia les dades vinculades a les targetes de crèdit tant a través de l'ús d'enginyeria social, en què s'enganyava els seus vertaders titulars, com adquirint els corresponents scripts per lots a la Deep Web, que posteriorment s'utilitzaven per fer les transaccions econòmiques.

La investigació, que ha portat per nom 'Gravelinas', es va iniciar el 2015 després que el representant d'una cadena de supermercats denunciés que l'empresa era víctima de múltiples estafes pel mètode del 'phishing bancari', on els lladres presumptament obtenien els noms d'usuaris, de contrasenyes i altres detalls de targetes de crèdit.

Els agents de la Guàrdia Civil van constatar que els caps del grup comptaven amb una alta qualificació en el camp de la tecnologia financera i moviment electrònic de capitals. L'evolució de la investigació va culminar quan el grup va deixar de captar informació personal per a la utilització de les targetes, que aconseguien a partir de targetes clonades procedents de 13 països –Suècia, Suïssa, Corea del Sud, França, Colòmbia, Japó, Luxemburg i Estats Units- adquirits a través de la Deep Web.