1 de 10
Exposició

L'Espai Macià de les Borges acull una exposició sobre la lluita clandestina antifranquista

Amb entrada gratuïta, el recorregut s'inicia amb la finalització de la Guerra Civil i arriba fins a la mort de Franco

Imatge del dictador Francisco Franco | RTVE
per Redacció, 30 de juny de 2018 a les 15:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de les Borges Blanques inaugura, aquest diumenge, 1 de juliol, a les 11.30 hores, una exposició sobre l'activitat clandestina dels homes i dones que es van oposar a la dictadura franquista, des de diverses vessants i perspectives.

La mostra, amb el títol “Psst... Passa-ho. La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975)”, està ubicada a la Sala Arts25400, de la planta 0 de l'Espai Macià de la capital garriguenca, i es podrà veure de manera gratuïta fins al 31 de juliol, en horari d'atenció al públic del centre d'interpretació del president Francesc Macià.


El recorregut que es pot observar en l'exposició s'inicia amb la finalització de la Guerra Civil i arriba fins a la mort de Franco, tot i que aquest fet no significa ni la desaparició immediata de la dictadura ni l'abandonament de la clandestinitat per part dels opositors, expliquen els seus organitzadors. L'exposició està comissariada pels historiadors Antoni Segura i José Manuel Rúa i ha estat organitzada pel Centre d'Estudis Històrics Internacionals (CEHI) de la Universitat de Barcelona, amb la producció del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

En ella s'hi poden apreciar diversos documents que, per la seva funció primordial d'informar i mobilitzar la població, a través d'un paper que passava de mà en mà, expliquen directament què pensaven, com s'articulaven i què feien les organitzacions antifranquistes.


A més, al llarg del recorregut temporal de l'exposició també es pot copsar l'evolució del grau d'elaboració dels fulls de mà, que durant molts anys circularen acompanyats d'un discret "Pssst... passa-ho!".
Participació