Fruita

Agricultura obre sis expedients per no formalitzar contractes de compravenda en fruita de pinyol

El departament reclama al Ministeri i a Brussel·les la retirada de 80.000 tones de préssec i nectarina aquesta campanya

per Redacció , 29 de juny de 2018 a les 09:06 |
Imatge de la consellera d'Agricultura | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura ha obert sis expedients sancionadors en el marc del Pla de control de la cadena alimentària 2017, que s'ha dirigit al sector de la fruita de pinyol. En concret, de les 22 inspeccions dutes a terme a empreses s'ha detectat en un 30% dels casos que les operacions de compravenda no s'han formalitzat en paper i, per tant, no s'ha marcat cap preu, ni fix ni variable, entre productor i distribuïdor, segons ha explicat la consellera Teresa Jordà.

Una altra de les pràctiques detectades és que en el 87% dels casos inspeccionats que se supera el període màxim de pagament en productes frescos, que és de 30 dies, i la mitjana se situa entorn dels 72 dies. Cal recordar que la Llei de la cadena alimentària, que vetlla per la transparència, estableix l'obligatorietat d'un contracte de compravenda amb un preu clarament definit, i no subjecte a variacions unilaterals, i un termini de pagament inamovible. D'altra banda, Jordà ha reiterat la necessitat que Brussel·les financi la reiterada aquesta campanya de 80.000 tones de fruita de pinyol.


Després de visitar una explotació fructícola a Seròs (Segrià), la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha reconegut que aquesta campanya de la fruita no ha començat com tots voldríem pel que fa a preus, malgrat que es preveu una producció inferior a la passada unes 100.000 tones de fruita de pinyol.

En aquest sentit, ha expressat el compromís de la conselleria per vetllar pel correcte funcionament del mercat de la fruita dolça i, per tant, per la transparència en tota la cadena alimentària. "L'objectiu és que sigui molt més justa entre les diferents vàlues i molt més transparent i que, en cap cas, no perjudiqui al petit productor", ha remarcat la consellera.

 

Participació