Un centenar de ramaders es manifesten a Sort contra la fauna salvatge

Reclamen la captura de l’ós Goiat i exigeixen la dimissió del director general de Medi Ambient i del director del Parc Natural de l'Alt Pirineu

ACN
29 de juny del 2018
Actualitzat a les 0:48h
La manifestació ha estat encapçalada per una pancarta
La manifestació ha estat encapçalada per una pancarta | ACN

Un centenar de ramaders del Pallars Sobirà s'han manifestat aquest dijous pels carrers de Sort contra la fauna salvatge i concretament contra l'ós bru. Els manifestants han reclamat a l’administració que faci el mateix control de sanejament que fan als ramats a la fauna salvatge, molts cops portadors de malalties com pot ser la tuberculosi. Actualment, al Pirineu hi ha prop d’una desena d’explotacions immobilitzades per haver donat positiu en aquesta malaltia. Els ramaders avisen que aquesta qüestió es pot convertir en un problema de salut pública.

Pel que fa al cas concret de l’ós Goiat, els manifestants han demanat als polítics comarcals que exigeixin la captura i repatriació d’aquest animal, que fa encara no una setmana, va matar una euga al nucli de Son, a l’Alt Àneu. La concentració s’ha produït en el mateix moment en què s’ha conegut l’atac -immortalitzat per un pastor- d’un os a un ramat al municipi ribagorçà de Montanuy.
 

La manifestació ha estat encapçalada per una pancarta. Foto: ACN


Els ramaders han denunciat també retards en el pagament de les indemnitzacions i han dit que aquest fet pot comportar el tancament d’algunes explotacions. Per tot, han reclamat la dimissió del director general de Medi Ambient, Ferran Miralles, i del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga. Els ramaders han volgut deixar clar, perquè ha quedat demostrat, que la ramaderia i els depredadors no poden conviure.

La manifestació ha finalitzat davant la seu del Consell Comarcal on s'ha llegit un manifest. El president, Carles Isús, l’ha fet seu i ha dit que de manera urgent convocarà un Consell d’Alcaldes per aprovar-lo. El manifest, que porta per títol Ja n’hi ha prou de mentides també ha estat entregat a la seu comarcal del Departament d’Agricultura. Els manifestants han decidit sortir al carrer i fer sentir la seva veu donat que diuen que els aspectes negatius que els afecten “ni es resolen ni hi ha cap intenció de posar-hi fil a l'agulla".
 

Restes de l’euga morta la setmana passada al Pallars Sobirà. Foto: ACN


Els ramaders lamenten que “cada cop hi ha més depredadors i menys mesures de protecció”. Segons els pagesos, la informació que transmet el Departament de “convivència modèlica” i pràcticament sense problemes amb la ramaderia, no és certa i afirmen que l’any passat "hi va haver unes 400 ovelles mortes i molts atacs a vaques i eugues que mai van voler reconèixer".

Totes aquestes peticions anaven dirigides al departaments d’Agricultura i Territori però també als polítics locals. Alguns d’ells eren a la manifestació, com el vicepresident de la Diputació de Lleida i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich; el diputat al Parlament de Catalunya, Francesc Viaplana; i la senadora, Mayte Rivero.