El Parc Astronòmic del Montsec compleix 10 anys consolidat i generant uns 2,5 milions anuals

S'inaugura una nova exposició d'astronomia i la Sala Starlight en un acte que ha comptat amb nombroses autoritats com la consellera Artadi i els expresidents Mas i Montilla

Redacció
29 de juny del 2018
Actualitzat a les 0:37h
Artadi, Cañadell, Mas, Montilla i Ribas
Artadi, Cañadell, Mas, Montilla i Ribas | ACN
El Parc Astronòmic de Montsec (PAM) situat a Àger (Noguera) ha complert deu anys i se situa com un equipament consolidat que l'any passat va rebre la visita d'uns 33.000 persones i que genera un impacte econòmic estimat al territori que se situa al voltant dels 2,5 milions d'euros anuals. Aquest dijous han arrencat els actes de commemoració d'aquest aniversari al Centre d'Observació de l'Univers (COU) amb la inauguració d'una nova exposició d'Astronomia i la Sala Starlight.

L'acte ha servit també per lliurar als ajuntaments de la zona els diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight, un títol amb l'aval de la UNESCO que reconeix les
"condicions excepcionals de foscor" i que el Montsec va rebre al 2013. Nombroses autoritats han assistit a la celebració de l'aniversari, entre les quals la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i els expresidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla.

Salvador Ribas, director científic del PAM, ha explicat que la gran diferència que incorporen tant la nova exposició permanent com la nova Sala Starlight són que no estan formades només per panells informatius sinó que "ens hem passat a un model més modern, amb audiovisuals i interactius" que suposen un "gir cap a una visió més tecnològica" característica de les exposicions de ciència.

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, ha destacat que al 2001, quan s'estava parlant de posar en marxa aquest projecte es volien assolir uns 15.000 visitants anuals i amb més de 30.000 "s'han més que duplicat les expectatives". En aquest sentit, ha remarcat que l'impacte econòmic del PAM reverteix "en tos els sectors" i que no només abasta la comarca de la Noguera sinó que també ho fa al Pallars Jussà.

La consellera Artadi ha destacat que el PAM "promou el turisme de qualitat, especialment el turisme científic i d'investigació que s'interessa per l'equipament". En aquest sentit, ha posat de relleu que afavoreix l'increment de l'activitat econòmica que es desenvolupa al territori i que aquest fet ajuda a lluitar contra el perill de la despoblació que afecta molts pobles petits.