Tàrrega realitza un sondeig arqueològic a la plaça Major com a treball previ a la reforma de l'espai

Les tasques ajudaran a definir l'urbanisme medieval en aquesta zona així com la planta de l'antiga església romànico-gòtica

Redacció
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 0:53h
Pla obert on es pot veure la cata arqueològica
Pla obert on es pot veure la cata arqueològica | Aj Tàrrega
L'Ajuntament de Tàrrega ha iniciat aquest dimecres uns treballs de sondeig arqueològic a la plaça Major. Es tracta d'una prospecció que ajudarà a definir com era l'urbanisme medieval de la zona així com la planta de l'antiga església romànico-gòtica. La tasca arqueològica es du a terme prèviament a la reforma de la plaça Major, prevista per a la propera tardor.

Així, i davant els indicis que s'hi localitzaran possibles estructures soterrades, es procedirà ara ja a catalogar-les sense alterar el calendari d'execució de les obres de reforma. El consistori impulsa aquesta intervenció arqueològica amb la voluntat de contribuir al coneixement sobre la història i el patrimoni de la ciutat. Els arqueòlegs municipals actuen en una superfície de 38 metres quadrats situats a tocar de l'església, al sector situat vora l'accés al carrer del Carme.

Les tasques es perllongaran durant 8 setmanes i s'enllestiran abans de FiraTàrrega. Els vestigis que surtin a la llum es catalogaran i es conservaran de nou al subsòl. La intervenció s'ha confiat al Museu Comarcal de l'Urgell sota la direcció d'Anna Clotet i Oriol Saula. Avui ja s'ha retirat l'enllosat i s'ha iniciat l'excavació. El sondeig permetrà fixar la planimetria de l'església romànico-gòtica i l'antic cementiri.

També es confia resoldre un enigma que acompanya de fa temps els experts: com estava orientada l'antiga església, ja que algunes hipòtesis assenyalen l'entrada a l'actual plaça de Lluís Millet. Val a dir que el temple medieval targarí va patir un greu esfondrament durant el segle XVII i aleshores es va optar per aixecar al damunt l'actual església d'estil barroc i classicista.