El sector turístic lleidatà exigeix millors connexions per carretera al Pirineu

Hostalers i càmpings reclamen consensuar un pla estratègic que inclogui, al menys, una via ràpida que enllaci ambdós territoris | Aposten per la C-13 com a carretera que vertebrés les comunicacions a la demarcació de sud a nord i de nord a sud

ACN
20 de juny del 2018
Actualitzat a les 11:02h
La Federació d’Hostaleria de Lleida i l’Associació de Càmpings de Lleida exigeixen una millora de les comunicacions terrestres entre el Pirineu i les comarques de la plana amb, al menys, una via ràpida que enllaci ambdós territoris, per tal de garantir la competitivitat i viabilitat del sector turístic, i de l’economia en general, i evitar que les comarques pirinenques acabin esdevenint un territori de "tercera divisió".

En aquest sentit, ambdues entitats denuncien el "greuge comparatiu" en comunicacions del Pirineu lleidatà en relació amb altres zones com ara Aragó, tot i el "potencial" turístic que té Lleida pels recursos naturals amb què compta. Defensen que administracions i empresaris han d'anar a la una i, per això, reclamen la redacció d'un pla estratègic que defineixi les infraestructures necessàries i les més prioritàries, així com un calendari per executar-les.

Consideren que la plana de Lleida i el Pirineu han d'estar connectades amb, al menys, una via ràpida que redueixi el trajecte "perquè el Pirineu sense la plana no pot caminar, i a l'inrevés tampoc". El president d’Hostaleria de Lleida, el pallarès Josep Castellarnau, ha dit que aquesta via ràpida que vertebrés les comunicacions a la demarcació de sud a nord i de nord a sud podria ser la C-13, i després connectar la resta de comarques pirinenques amb vies secundàries, tot i que això s’haurà de definir amb la redacció del pla estratègic, ha exposat. 
 

Mapa d’autopistes i autovies a Catalunya i el seu voltant. Foto: Federació d’Hostaleria


Millora de les telecomunicacions 

La roda de premsa que ha servit per denunciar els aspectes que “dificulten” la competitivitat del sector hostaler lleidatà, també s'ha reivindicat que cal millorar les telecomunicacions, ja que en algunes zones pirinenques com a molt arriba una connexió d’internet d’un mega, i també ha posat de relleu les deficiències en la xarxa de telefonia mòbil, aspectes que acaben perjudicant el servei que el sector hostaler pirinenc pot oferir als seus clients.

Tot i això, el sector turístic pirinenc valora positivament el compromís anunciat de la Diputació de Lleida i la Generalitat per invertir 40 milions d'euros per al desplegament de la xarxa de fibra òptica els pròxims quatre anys amb l'objectiu que pugui arribar al conjunt de la demarcació. 

Altres reivindicacions

Castellarnau també ha reclamat que el Pirineu pugui disposar d'un radar o microradar meteorològic com tenen, per exemple a la zona francesa, que permeti disposar d'unes previsions més acurades en benefici del sector turístic. D'altra banda, el president d'Hostaleria de Lleida també ha posat d'exemple les inversions milionàries efectuades per la Generalitat per potenciar turísticament Port Aventura, contrarestant-les amb les efectuades al Pirineu. 

Hostalers i responsables dels càmpings faran arribar aquest informe que han elaborat a la Generalitat a la Diputació de Lleida, als consells comarcals i als principals ajuntaments de la demacració, així com als diputats i senadors lleidatans perquè puguin traslladar-ho a Madrid.