L'Aran reclama el traspàs urgent de les competències pendents i un nou sistema de finançament

Són les principals reivindicacions que ha expressat coincidint amb la Festa d'Aran, on el conseller Ernest Maragall també s'ha mostrat partidari d'"enfortir" i "ampliar" els drets del govern aranès

El Síndic de l'Aran amb Ernest Maragall
El Síndic de l'Aran amb Ernest Maragall | ACN
Redacció
18 de juny del 2018
Actualitzat a les 0:56h
El síndic d'Aran, Carlos Barrera, reclama a la Generalitat el traspàs urgent de les competències pendents i l'inici de negociacions per acordar un nou sistema de finançament, tràmits que van quedar aturats per l'aplicació de l'article 155.

Barrera ho ha dit al discurs de la Festa d'Aran, que se celebra cada 17 juny per commemorar la restitució del govern aranès fa 27 anys. A la celebració hi ha assistit el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, que s'ha mostrat partidari d'"enfortir" i "ampliar" els drets de l'Aran.

Després de la recepció de les autoritats a la seu del Conselh Generau, l'acte ha començat amb la desfilada dels 'pendons' (banderes) portats pels representants de cada 'terçon' (divisió geogràfica pròpia de la Vall d'Aran) fins al Santuari de nostra Senyora de Mijaran, on s'ha celebrat una missa. Tot seguit, s'ha fet l'acte institucional de la Festa d'Aran a les ruïnes del santuari, on s'ha hissat la bandera aranesa amb l'himne de la vall: Montanhes Araneses. El punt final l'ha posat una exhibició de danses araneses.

Després de la paràlisi de relacions entre els executius català i aranès que ha suposat el 155, la prioritat pel síndic d’Aran és que es facin efectius dos traspassos ja acordats a l'última comissió bilateral del 13 de juny del 2017, que fan referència al transport sanitari i els bombers i al cofinançament de la residencia geriàtrica de Les. Paral·lelament, reclama també començar les negociacions del nou sistema de finançament pel Conselh Generau "que ja s'hauria d'haver aplicat el 2018 però, com que no s'ha pogut negociar, esperem tenir-lo pel 2019".

La Val d'Aran celebra la seva Diada nacional el 17 de juny perquè va ser aquest dia de fa 27 anys quan va recuperar les institucions pròpies, després d'un segle i mig, amb les primeres eleccions al govern aranès.

El passat 2 de novembre, en plena aplicació del 155, el ple del Conselh Generau d'Aran va aprovar, per unanimitat, un manifest en defensa les institucions i el govern aranès. Les tres formacions amb representació al Conselh, Convergència Democràtica Aranesa (CDA), Unitat d'Aran (UA) i Partit Renovador d'Arties-Garòs (PRAG), van consensuat un manifest per reclamar el desplegament de la Llei d'Aran i reclamar el reconeixement de l'autogovern aranès en una futura modificació de la Constitució espanyola.