Aragó presenta el recurs al TC contra la paralització del trasllat dels murals de Sixena que hi ha al MNAC

Al·leguen que la jutgessa d'Osca que ha aturat l'execució provisional no concreta els danys que podrien patir en el seu retorn al Monestir

Les pintures murals de Sixena es poden veure al MNAC
Les pintures murals de Sixena es poden veure al MNAC | ACN
Redacció
13 de juny del 2018
Actualitzat a la 1:22h
El govern d'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena han presentat aquest dimarts al Tribunal Constitucional recursos d'empara contra les resolucions judicials dictades pel jutjat de primera instància número 2 d'Osca que ha paralitzat en dues ocasions el trasllat provisional de les pintures murals de Sixena que hi ha al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

Segons el lletrat que defensa l'ajuntament del municipi aragonès, Jorge Español, és "inexplicable" que en la sentència que va ordenar el trasllat de les pintures s'apuntés que aquestes no podrien patir danys si aquest trasllat es portés a terme, i que ara la jutgessa s'agafi al fet d'aturar-lo al·legant precisament que hi podrien haver danys, sense concretar quins. Español també recalca que si les pintures patissin algun tipus de dany, el perjudicat no seria el MNAC sinó les monges "propietàries que estan d'acord amb l'execució provisional de la sentència i no s'hi oposen".

El jutjat 2 d'Osca va ordenar al MNAC, en una primera sentència, el juliol de 2016 restituir les pintures murals a la seva ubicació original, la sala capitular del Monestir de Santa Maria de Sixena. Una decisió que el Govern i el museu van qualificar de "despropòsit".

Diversos estudis científics van alertar del risc del trasllat i es van lliurar a la jutgessa en un recurs presentat per la Generalitat. Mentre es resol aquest recurs, des de l'Aragó es va demanar que s'ordenés el trasllat provisional de les pintures. El jutjat de primera instància número 2 d'Osca va paralitzar al gener d'aquest any l'execució provisional de la sentència que ordenava al MNAC traslladar a Sixena les pintures murals de la sala capitular i després que Aragó presentés un incident de nul·litat sobre aquesta decisió, ho va tornar a fer el passat 3 de maig.