Primavera excepcionalment plujosa a sectors del Pirineu i Prepirineu

Localment s'han registrat els valors pluviomètrics primaverals més alts d'almenys els darrers 69 anys

Imatge d'una tempesta amb un llamp
Imatge d'una tempesta amb un llamp | Josep Martínez Castro
Redacció
07 de juny del 2018
Actualitzat a les 16:46h
La primavera d'aquest 2018 (mesos de març, abril i maig) ha estat excepcionalment plujosa a sectors del Pirineu i Prepirineu occidental. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, de manera general ha estat la més plujosa des del 2013 i en aquests sectors, localment s'han enregistrat els valors pluviomètrics primaverals més alts d'almenys els darrers 69 anys, tot i que a punts del litoral Sud i Central l'estació ha resultat seca.

La temperatura mitjana ha estat semblant o superior als valors mitjans climàtics a la major part del territori, malgrat algunes excepcions al Pirineu i Prepirineu, on l'estació es pot qualificar de freda. Al contrari que les primaveres del 2017 i el 2015, les anomalies positives no s'han enfilat fins a valors gaire elevats, i com a màxim han assolit +1,8 ºC a la ciutat de Barcelona.

La pluviometria d'aquesta primavera ha presentat superàvit a la major part del país, un fet que no succeïa des del 2013. En alguns punts del Pirineu i Prepirineu occidental, amb dades des de l'any 1950, ha estat la primavera més plujosa de les respectives sèries. També cal destacar punts de Ponent i de la serralada prelitoral, on s'han recollit quantitats que permeten qualificar la primavera de 2018 de molt plujosa, i fins i tot localment la més plujosa de, com a mínim, els darrers 20 anys.

Tot i aquesta abundància global de precipitació, enguany, a diferència de l'esmentat 2013, ha tingut també alguns sectors secs. Destaca en aquest aspecte el Delta de l'Ebre i altres punts del litoral Sud, però també de part del litoral Central. A l'extrem sud del país, el dèficit pluviomètric estacional s'arrossega des de ja fa més d'un any.