Investigadors lleidatans identifiquen un mecanisme que ajuda a entendre els motius del càncer

Conèixer les formes en què el material genètic es repara és fonamental per a la comprensió de malalties, segons els autors de la recerca

Redacció
01 de juny del 2018
Actualitzat a les 17:08h
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Autònoma de Barcelona (UAB) han identificat un nou mecanisme que senyalitza la presència de lesions en l'ADN. Així mateix,, han descobert que és el mateix ADN malmès, de cadena senzilla, el que activa directament el mecanisme per regular-ne la reparació.

Els resultats d'aquesta recerca, que s'ha portat a terme a través de l'Institut de Recerca Biomèdica-Fundació Dr. Pifarré de Lleida (IRBLleida) i l'Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB), s'han publicat a la prestigiosa revista internacional EMBO Journal. Conèixer les formes en què el material genètic es repara és fonamental per a la comprensió de malalties com el càncer, segons els autors de la recerca.

Segons expliquen la UdL i la UAB en un comunicat, els anys, l'exposició a radiacions com la llum del sol o els molts productes químics als que estem contínuament exposats poden fer malbé l'ADN, que també es pot danyar quan es copia durant la divisió cel·lular, un procés que es produeix milions de vegades al dia als cossos humans.

Els danys en el material genètic, ja sigui per "errors de còpia" o pel trencament per agents externs (carcinògens), poden conduir a la mort cel·lular o a una proliferació descontrolada i esdevenir cèl·lules canceroses. Per tant, conèixer les formes en què aquest material genètic es repara és fonamental per a la comprensió de malalties com el càncer.