Detectats set casos de tuberculosi bovina en ramats del Pallars i l’Alt Urgell

El Departament d’Agricultura està fent el seguiment i control de totes les explotacions que hagin pogut tenir relació amb els animals afectats

Redacció
31 de maig del 2018
Actualitzat a les 11:02h
El Departament d’Agricultura ha posat en marxa les mesures previstes davant els set casos confirmats de tuberculosi bovina persistents en ramats de les comarques de l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, conseqüència del focus de tuberculosi que va afectar diverses explotacions d’aquesta zona l’any passat. Així s’ha explicat a la jornada tècnica organitzada pel Departament d’Agricultura a Sort per informar sobre la situació sanitària a la zona.
 
Davant d’aquesta conjuntura, el Departament està fent control de totes les explotacions de bovins que hagin pogut tenir relació amb les afectades i s’està prenent mostres de la fauna salvatge de les Reserves Nacionals de Caça i Àrees Privades de Caça situades a les zones afectades (senglars, cérvols, daines, cabirols i muflons), per conèixer-ne l’estatus sanitari. Fins ara, es té el resultat de 166 animals salvatges, dels quals només 4 senglars presenten lesions compatibles amb la tuberculosi bovina, que falten ratificar per cultiu.
 
Encara que no està confirmada la infecció en els senglars, la Sub-direcció General d’Activitats cinegètiques ja ha posat en marxa un pla pilot per a la gestió de la fauna en aquestes comarques que consisteix en augmentar el nombre de batudes.
 
El Departament també ha mantingut reunions periòdiques amb els ramaders dels municipis afectats de les tres comarques i ha realitzat la jornada d’aquest dimecres, en el marc de la PATT, per reforçar les mesures de bioseguretat, tot i que en ramats extensius es fa molt difícil, donat el seu maneig, evitar el contacte entre els bovins i la fauna salvatge. Així, s’aconsella als ramaders protegir els abeuradors i blocs de sal perquè la resta de fauna, principalment senglars, no hi accedeixin. Finalment, quan es disposi de més dades, es valorarà si cal tancar alguna zona o pastures estivals.

La tuberculosi és una malaltia crònica que afecta principalment el bestiar boví, però també un gran nombre d’animals domèstics i salvatges. Actualment, el control de la malaltia es fa en bovins domèstics (explotacions de boví de llet i de carn) a l’empara del Programa oficial d’erradicació de la tuberculosi bovina, mitjançant el control i la vigilància dels ramats, amb col·laboració de les societats de caçadors de la zona.