Alerten del preu en origen «injustificadament baix» de la fruita de pinyol enviada a grans mercats

L'organització agrària Unió de Pagesos sosté que un dels factors és que no es valora la fruita produïda sota els estàndards europeus de qualitat

Redacció
29 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:52h
Unió de Pagesos adverteix del baix preu en origen de la fruita de pinyol, "sense causa justificada", enviada als grans mercats centrals a inici de campanya, respecte als de la mitjana dels últims cinc anys, tenint en compte que "l'adversitat atmosfèrica (pedregades, fred i mal quallat) ha reduït l'oferta del volum de fruita i que els mateixos venedors d'aquests mercats reconeixen que hi ha una manca de fruita".

El sindicat considera que un dels factors que influeixen directament en el preu al productor en els grans mercats centrals és el fet que "no es valora la fruita produïda sota els estàndards europeus de producció" i que "garanteixen una elevada qualitat, seguretat alimentària, respecte pel medi ambient i uns majors drets socials".

L'organització agrària considera "paradigmàtic" el cas del preu de la cirera enguany. I és que tot i la disminució de l'oferta de cirera catalana, que faria suposar una millora en el preu en origen, el retard de 10 dies que s'ha patit en el moment de collita "no ajuda a tenir uns preus correctes per al productor", segons Unió de Pagesos. "L'actitud dels comissionistes de sol·licitar fruita sense tenir clara la comercialització pressiona els preus a la baixa sense que existeixi un motiu real", assenyalen des del sindicat.

En aquest sentit, els preus a Mercabarna publicats la setmana del 24 de maig d'enguany són més baixos respecte de la mitjana de preus dels últims anys en el mateix període. El preu dominant en aquesta data de la cirera és de 2,50 euros el quilo; el de l'albercoc de 2,20 euros el quilo, i el del préssec vermell, de 2,50 euros el quilo.

Pel que fa a l'albercoc, malgrat la caiguda de producció, també presenta uns preus inferiors als dels últims anys tot i tractar-se d'una situació diferent a la cirera. Des d'UP expliquen que els danys per les adversitats meteorològiques han reduït l'oferta del volum de fruita de l'Estat, a inici de campanya, en relació amb l'any passat.

A més, "la disminució de la qualitat de l'albercoc procedent de Múrcia està tirant a la baixa l'albercoc de qualitat que enguany té la producció catalana i que el preu percebut pel productor en els grans mercats centrals no remunera". Des d'Unió de Pagesos consideren que "l'oferta d'albercoc de baixa qualitat no hauria de fer baixar el preu del producte de més qualitat, quan, a més, aquest és escàs".