Tàrrega homenatja els dos brigadistes internacionals enterrats al cementiri

Ha estat un dels actes de commemoració dels 80 anys de la Batalla del Segre i pròximament s'iniciaran excavacions per localitzar fosses comunes de víctimes de la Guerra Civil al municipi

Imatge de l’homenatge
Imatge de l’homenatge | ACN
Redacció
27 de maig del 2018
Actualitzat a les 0:38h
Tàrrega ha dedicat aquest dissabte un sentit homenatge als dos brigadistes internacionals enterrats al cementiri municipal des del 1938. Es tracta del nord-americà Williams Mitchell Digges i Juan Medina Palmero, de nacionalitat desconeguda.

L'acte de record d'avui arriba després que les tombes s'hagin dignificat amb la inscripció del nom de les víctimes i la data de la mort, ja que fins ara els seus nínxols eren anònims. Es tracta d'una acció de memòria històrica impulsada per una plataforma ciutadana que commemora el 80è aniversari de la Batalla del Segre, iniciativa a la qual s'ha sumat l'Ajuntament de Tàrrega.

Els organitzadors asseguren que l'acte vol ser, per extensió, un reconeixement a tots els brigadistes voluntaris d'arreu del món que van venir a Catalunya a lluitar a la Guerra Civil per evitar que el feixisme triomfés a Europa.

A més, durant l'acte també s'ha anunciat que pròximament s'iniciaran excavacions per localitzar fosses comunes de víctimes de la Guerra Civil al municipi. Els dos Brigadistes Internacionals que descansen al cementiri de Tàrrega són Williams Mitchell Digges (que va morir als 30 anys i era procedent de la ciutat nord-americana de Nova Orleans) i Juan Medina Palmero (de nacionalitat desconeguda).

En Williams Mitchell Digges era tinent de la XV Brigada Internacional Abraham Lincoln i va morir el 28 de maig del 1938 quan accidentalment se li va disparar l'arma que tenia a les mans. En Juan Medina Palmero era membre de la XV Brigada Internacional i havia mort quatre dies abans a causa d'una malaltia. Tenia com a molt 20 anys.

La dignificació de les tombes ha culminat una tasca de 7 anys des que a l'historiador local Jaume Ramon se li van fer arribar unes fotografies de l'enterrament de William Mitchell Digges custodiades als Estats Units. El treball de recerca ha permès ara posar nom a les dues tombes desconegudes.