Preveuen que la davallada de la producció del préssec i la nectarina faci augmentar preus

La superfície de fruita de pinyol a Catalunya va caure per primer cop el 2017, després d'anys de creixement continuat

Redacció
23 de maig del 2018
Actualitzat a les 10:10h
Afrucat preveu que la producció de préssec i nectarina serà una de les més baixes dels darrers anys i se situarà un 17% per sota de la campanya passada, en què Catalunya va assolir el rècord productiu en fruita de pinyol. En concret, estima que enguany s'assoliran unes 471.430 tones, respecte a les 567.808 tones del 2017.

Aquesta davallada de la collita, produïda sobretot per l'afectació de gelades i pedregades, fa encarar la campanya amb moderat optimisme ja que des del sector confien que hauria de contribuir a un repunt dels preus, en relació amb les darreres campanyes. Cal remarcar que el 2017 va ser el primer any en què va disminuir la superfície de préssec i nectarina, malgrat que només va caure un 2%, després d'anys de creixement exponencial a Catalunya. La campanya porta enguany entre 7 i 15 setmanes de retard, en funció de la zona, respecte a la passada.

La producció de fruita de pinyol serà aquest 2018 un 17% inferior a la campanya passada i un 10% per sota respecte a la mitjana dels darrers cinc anys, segons les previsions que han donat a conèixer aquest dimarts Afrucat i el Departament d'Agricultura. Així, se situarà entorn de les 471.430 tones al conjunt de Catalunya.

Cal tenir en compte, però, que per elaborar aquestes previsions Afrucat i Agricultura han actualitzat a l'alça el rendiment productiu de les explotacions de fruita de pinyol, fet que dona unes xifres sensiblement superiors si es comparen a les previsions facilitades en els darrers anys.