El TSJC culpa Imma Manso d'haver cessat el comissari de Lleida

Considera que el van cessar de manera "arbitrària" per estar en desacord amb decisions de la subdelegada Inma Manso

Imatge de l'excomissari Juan Fortuny
Imatge de l'excomissari Juan Fortuny | ACN
Redacció
22 de maig del 2018
Actualitzat el 23 de maig a les 0:28h
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acceptat el recurs presentat per l'excomissari en cap de la policia de l'Estat a Lleida, Juan Fortuny, contra la decisió de cessar-lo del seu càrrec, el 31 de maig de 2016, per "pèrdua de confiança".

Fortuny al·legava que el motiu real del seu cessament, després de tres anys i mig al càrrec, va ser "arbitrari" per estar en desacord amb decisions "polítiques" de la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, qui davant la negativa de Fortuny de seguir els seus criteris "basats en interessos polítics" va fer que el cessessin. Fortuny posa com a exemples del seu desacord que es va oposar a la intenció de Manso d'intercedir per beneficiar un amic seu i company de partit (PP) així com a la negativa de la subdelegada de convidar a un aniversari de la policia a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que és del PSC.

En el recurs acceptat pel TSJC, Fortuny explica que la subdelegada del govern espanyol volia que les pràctiques de tir, que es feien al Club de Tir Olímpic de Lleida sense cost, es fessin en unes instal·lacions a onze quilòmetres de la ciutat i pagant. Aquestes instal·lacions eren propietat d'un amic i company de partit (PP) de la subdelegada, a la qual cosa es va negar.

També explica que al desembre de 2015 es preparava la celebració del 192 aniversari de la creació de la policia espanyola que tindria lloc el 13 de gener de 2016. Es va convidar diverses autoritats polítiques i judicials de la ciutat de Lleida però Manso (PP) va dir que no estava d'acord que es convidés l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), que ja havia confirmat la seva assistència.

Fortuny es va mostrar contrari a excloure de l'acte Ros perquè defensava la neutralitat política de la policia de l'Estat. Un cop informats els superiors del conflicte, es va decidir no convidar a cap autoritat política ni jurídica i celebrar l'aniversari en la intimitat només amb Manso i representants de la policia espanyola. Aquesta decisió va suposar desconvocar el dia abans a totes les autoritats convidades, la qual cosa va causar una imatge 'pèssima' d'organització de la policia estatal, segons Fortuny.