Més de mig miler de persones es concentren a Lleida en rebuig del «xantatge» del 155

L'acte convocat per l'ANC ha coincidit amb els cantaires que cada dilluns canten a la plaça de la Paeria per la llibertat dels presos

Redacció
21 de maig del 2018
Actualitzat a les 21:35h
Imatge de la mobilització a Lleida
Imatge de la mobilització a Lleida | ACN
Més de mig miler de persones s'han concentrat a la plaça de la Paeria de Lleida per rebutjar el "xantatge" del 155 i per recuperar el mandat de l'1 d'octubre. L'acte, convocat per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha coincidit amb els Cantaires de Ponent - Músics per la Llibertat, que, cada dilluns a les 20h, canten per reivindicar la llibertat dels presos, i deixar constància que no els obliden. Com cada dilluns, s'han repartit les lletres de les noves cançons, adaptades per descriure la situació política actual amb músiques de cançons ja conegudes.

Aquest dilluns però, si han sumat les persones que han respost a la crida de l'ANC i abans de cantar s'ha llegit un manifest en defensa "pacífica, clara i contundent de les institucions legítimes de Catalunya", a càrrec dels membres de l'ANC, Andreu Vázquez i Robert Biosca. Entre cançó i cançó hi ha hagut crides a la llibertat dels presos. La concentració 'Prou xantatges' ha estat convocada també a la resta de capitals de demarcació catalanes.

Els organitzadors han fet una crida a la defensa de les institucions catalanes per recuperar la gestió dels serveis bàsics i la salvaguarda de l'autogovern, "una tasca necessària però no suficient per garantir els nostres drets democràtics", ja que per fer-ho "cal assolir la República catalana".

El manifesta ha recordat que la ciutadania de Catalunya va votar majoritàriament la restitució del Govern legítim el passat 21 de desembre, que havia estat "il·legalment i il·legítimament" destituït pel govern espanyol el 27 d'octubre. Tots els consellers nomenats pel president Quim Torra, ha seguit el manifest, tenen els drets polítics intactes i no hi ha cap base legal per no publicar els seus nomenaments al DOGC. Malgrat això, denuncien, el govern espanyol incompleix el compromís de retirar l'aplicació de l'article 155 un cop s'hagués posat en marxa el nou Govern.