Alerten de la falta d'allotjaments per als temporers que participen en la campanya de la fruita

Es mantindrà la contractació tot i la previsió de menys collita que l'any passat i s'espera un lleuger repunt dels contractes en origen

Redacció
16 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:30h
UGT i CCOO lamenten que tot i les advertències fetes l'any passat enguany seguiran faltant allotjaments per acollir tots els temporers que arriben a les comarques lleidatanes per treballar a la campanya de la fruita. Per la seva banda, les organitzacions agràries defensen que la immensa majoria dels empresaris "fan els deures" en matèria laboral i remarquen que més del 90% dels treballadors arriben ja amb un contracte aparaulat amb el pagès.

Des de l'administració, però, asseguren que seguiran vetllant per al compliment de les obligacions que estableix el conveni del camp, especialment pel que fa a salaris i allotjaments. Així mateix, CCOO i la UGT reclamen poder tancar abans de finals de mes un acord amb la patronal per a un increment del salari dels treballadors del camp. Malgrat que es preveu un descens de la producció fructícola en relació amb la campanya passada, des d'Unió de Pagesos, JARC i Asaja estimen que es mantindrà la contractació, que se situarà entorn als 22.000 treballadors a Lleida. Tot i això, s'espera un lleuger repunt de la contractació en origen.

La subdelegació del govern de l'Estat a Lleida ha acollit aquest dimecres la reunió de planificació de la pròxima campanya agrària, que a priori es presenta "tranquil·la", segons han manifestat els diferents agents implicats que han participat en la trobada.

Malgrat que s'espera una mica menys de producció fructícola que la campanya passada per problemes de quallat dels fruits i per les darreres pedregades, les organitzacions agràries estimen que enguany es mantindrà la contractació, que, de la mateixa manera que la campanya anterior, es mourà entorn dels 22.000 treballadors. La campanya, que porta uns deu dies de retard en relació amb la passada, s'ha iniciat aquest mes de maig amb els treballs d'esclarida, i durant el juny ja començarà la recol·lecció amb les varietats de fruita de pinyol.

Per aquesta campanya de la fruita es preveu un lleuger repunt de les contractacions en origen respecte a l'any passat. I és que fins al moment ja s'han fet 402 sol·licituds, mentre la campanya passada va finalitzar amb 370 contractes en origen tramitats i, seguint la tònica dels darrers anys, gairebé tots de treballadors procedents de Colòmbia que poden repetir després d'haver treballat prèviament dos anys consecutius en la campanya de la fruita. Les organitzacions agràries estimen que enguany es podria arribar a les 450 contractacions en origen.