Un guàrdia civil accepta anar a la presó per contraban de tabac

Condemnen l'agent a tres anys de presó i a pagar una multa de 70.000 euros

Vehicles que feien servir els detinguts pel contraban de tabac.
Vehicles que feien servir els detinguts pel contraban de tabac. | Guàrdia Civil
Redacció
16 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:09h
El cos de la Guàrdia Civil viu un nou cas de corrupció interna. En aquest, un agent de la Seu d'Urgell ha acceptat la pena de tres anys de presó per un delicte de suborn i revelació de secrets, després de reconèixer que facilitava informació a tercers a canvi de diners perquè poguessin passar tabac d'Andorra de manera il·legal per la duana de la Farga de Moles. El seu paper era clau perquè els contrabandistes es poguessin lucrar sense ser enxampats.

El fet delictiu, però, no només l'esquitxa a ell, sinó que també implica la seva parella pel mateix delicte, ja que era ella qui quedava amb els contrabandistes per facilitar-los la informació i per cobrar. A més, hi ha dues persones més implicades en el cas, que han acceptat la mateixa pena i que s'encarregaven de les provisions de tabac i de conduir la caravana amb què transportaven el tabac des d'Andorra fins a l'estat espanyol.

Amb el reconeixement dels fets i l'acord entre les parts, tots quatre han evitat el judici que havia de tenir lloc aquest dimecres a l'Audiència de Lleida. Aquest acord contempla també la inhabilitació de l'agent per treballar en qualsevol cos relacionat amb les forces de seguretat durant nou anys. A més, els dos acusats de contraban hauran de pagar una multa de més de 280.000 euros i entre els quatre acusats hauran d'indemnitzar l'Estat amb 78.000 euros.

Control policial

El cas es va destapar a partir d'una intervenció que va tenir lloc el 12 de juny de 2016, durant un control destinat a la comprovació documental d'una autocaravana a la duana de la Farga de Moles, i es va detenir a dues persones que circulaven amb aquest vehicle que portava les matrícules falsificades. A dins portaven sofisticats dobles fons amb 21.060 paquets de tabac de contraban de diverses marques, valorades amb prop de 93.967 euros. 

Les investigacions van concloure el dia 28 de juny quan es van registrar tres domicilis de la Seu d'Urgell, Organyà i Orea, a Guadalajara (on havia estat destinat el guàrdia civil quan sospitava que l'estaven investigant), i es va detenir l'agent, la seva dona i un altre home. La policia també va trobar quatre vehicles utilitzats per fer els delictes, 10.000 euros en metàl·lic, nombroses plaques de matrícula, telèfons mòbils, emissores i documentació diversa.