La Paeria presenta un pla per potenciar el Segre i el seu entorn com a espai natural

Potenciar els usos esportius del riu, l'observació d'aus i millorar els espais naturals i la connectivitat dels camins que el recorren, són algunes de les 46 propostes que fa el document

Redacció
10 de maig del 2018
Actualitzat a les 0:33h
Imatge del riu Segre a Lleida
Imatge del riu Segre a Lleida | Àlvar Llobet
L'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimecres el Pla del Riu, un document estratègic que busca potenciar la conservació i millora dels valors naturals i historicoculturals vinculats al Segre al seu pas per la capital del Segrià, amb una ordenació i gestió que afavoreixin un ús públic divers i racional, integrat amb la ciutat i l'Horta.

Aquest Pla, que analitza els actius, problemes i oportunitats del riu Segre a Lleida, planteja fins a 46 actuacions, que passen per potenciar usos esportius com ara el piragüisme, l'observació d'aus, la millora dels espais naturals i de la connectivitat de la xarxa de camins per potenciar els itineraris de passeig, entre altres. El tinent d'alcalde Fèlix Larrosa ha remarcat que el document permet disposar d'un pla de treball amb les actuacions a seguir i que abans de dur-lo al ple es tindran en compte les aportacions d'entitats i altres agents implicats per acabar-les incorporant.

"El riu és un eix potent que hem de millorar i cuidar entre tots per poder-ne gaudir", ha destacat Larrosa, qui ha assenyalat que el document incorporarà les aportacions que vagin fent els diferents sectors implicats, reunits aquest dimecres en el Fòrum de l'Aigua, abans de la seva aprovació definitiva al ple.

"Comencem a dibuixar un pla de treball que ens ha d'ajudar a avançar amb una visió global per tal d'aconseguir el gran objectiu que l'àmbit fluvial al voltant del riu Segre sigui un espai de confort i gaudi mediambiental", ha afegit Larrosa. El regidor ha indicat que una de les "assignatures pendents" a millorar és aconseguir un cabal ecològic mínim pel riu que garanteixi la seva bona salut ambiental i eviti problemes com la proliferació de macròfits i mosquits. Altres qüestions previstes, ha afirmat, són potenciar usos esportius com ara el piragüisme, l'observació d'aus, la millora dels espais naturals i de la connectivitat de la xarxa de camins per potenciar els itineraris de passeig.

L'estudi fa una diagnosi acurada de la situació del riu Segre al seu pas pel municipi de Lleida, valorant els seus actius, problemes i oportunitats. També defineix les línies estratègiques per a la millora de la relació entre el riu i la ciutat i els usos ciutadans, des d'un punt de vista cultural, ambiental, d'oci i esportiu.

El document presenta un total de 46 actuacions de millora del Riu Segre, estructurades en diferents àmbits com: la conservació i potenciació de la seva biodiversitat, el foment de la qualitat com a espai públic, la potenciació del rol territorial i socioambiental del riu, la millora de la regulació de l'ús públic i un reforç de la comunicació i difusió.