ERC reclama a la Paeria un projecte per difondre la història del Roser

La formació vol que s'instal·li un cartell informatiu i s'inclogui l'antic convent en una ruta turística

Imatge de l'edifici del Roser
Imatge de l'edifici del Roser | Arxiu
Redacció
08 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:31h
El grup municipal d'ERC demanarà a la propera Comissió Informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones, per a la política cultural, l'educació, esports i la participació que l'Ajuntament de Lleida impulsi un projecte de memòria històrica per tal de "reivindicar i difondre el passat de l'antic convent del Roser i el paper que va tenir en la Guerra de Successió".

En concret, la formació reclama que, en el termini màxim sis mesos, s'iniciïn els tràmits per a la instal·lació a l'exterior de l'edifici d'un plafó explicatiu sobre la història del Roser en relació amb els fets del 1707. Així mateix, ERC-Avancem torna a plantejar que la Paeria treballi conjuntament amb la Generalitat per impulsar una ruta turística en què s'expliqui la caiguda de Catalunya a mans de les tropes borbòniques de Felip V a través de diferents centres d'interpretació ubicats en edificis emblemàtics com ara el Roser que van ser escenaris destacats fins al 1714 de la Guerra de Successió.

La regidora republicana Núria Marín ha explica que la iniciativa "vol servir per preservar la memòria de l'esdeveniment més cruel de la història de la nostra ciutat" i "seria un homenatge als més de set-cents lleidatans que van ser assassinats per defensar, amb la seva vida, la ciutat de Lleida de la invasió de Felip V".

Marín ha reivindicat que el "futur estratègic" del Centre Històric de Lleida passa per convertir-lo "en una gran illa cultural de gran atractiu turístic i en aquesta lògica, el Roser no pot perdre el seu sentit històric i simbòlic una vegada convertit en Parador de Turisme, sinó que ha de potenciar precisament aquest valor afegit que té sobre qualsevol edifici de nova construcció". A més, ha apel·lat al compromís del govern de la Paeria per dotar a la ciutat de panells explicatius del passat de la ciutat.

La formació ja va reclamar l'octubre passat en la mateixa comissió la creació del Centre d'Interpretació del 1707 a l'edifici del Roser, així com la integració de l'antic convent en l'oferta global del Parador de Turisme que ara acull l'edifici per tal d'explicar, a més de la història de l'edificació, com era aquella Lleida "dins d'una Catalunya amb institucions i cultura pròpies".