Lleida presentarà documents que acrediten que les obres de la Franja van ser comprades legítimament

Bisbat i Consorci al·leguen que les obres de la Franja formen part de la col·lecció del Museu de Lleida

Imatge d'una de les obres
Imatge d'una de les obres | ACN
Redacció
08 de maig del 2018
Actualitzat a les 17:22h
El Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal i el Bisbat de Lleida presentaran al·legacions per respondre a la demanda civil interposada pel Bisbat de Barbastre-Montsó contra ambdues institucions per reclamar les 111 obres d'art provinents de parròquies de la Franja de Ponent, que fins al 1995 havien format part de la Diòcesi de Lleida.

En els respectius escrits que entregaran al Jutjat de Barbastre, tant el bisbat lleidatà com el Consorci sostenen que aquest patrimoni artístic "es va integrar de manera legítima dins la col·lecció del Museu Diocesà de Lleida".

En aquest sentit, el Bisbat de Lleida aportarà diferent documentació conservada en arxius diocesans que acreditaria l'adquisició, entre finals del segle XIX i principis del XX, de les peces part del Bisbe Messeguer per tal de "salvaguardar-les i evitar que desaparegueren", ja sigui a través de compres, donacions o permutes.

Alguns d'aquests documents no havien estat estudiats anteriorment per tribunals eclesiàstics. Tot i això, Bisbat i Consorci reconeixen que 27 de les peces es troben al Museu de Lleida en concepte de dipòsit però el fet que formin part de la col·lecció diocesana n'impossibilita la disgregació i, per tant, qualsevol entrega.

Des del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal consideren "infundada" la reclamació que fa a través de la via civil el Bisbat de Barbastre-Montsó per tal que es reconegui la propietat i es lliurin les 111 obres d'art a les parròquies de la Franja de Ponent d'on eren originàries les peces, parròquies que integrades a la diòcesi de Lleida fins el 1995.

En nom del Consorci, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, han defensat aquest dimarts que els bens artístics formen part de manera "legítima" la col·lecció diocesana del museu lleidatà. Aquesta és la base principal en què es fonamenten les al·legacions presentades, per una banda, pel Consorci –com a dipositari i gestor de les peces en litigi- i, per altra, pel Bisbat de Lleida –com també a part demandada-.