El banquer lleidatà acusat d'apropiació indeguda va estafar la seva pròpia mare

Els Mossos van trobar documents bancaris a casa de l'home que demostrarien l'apropiació indeguda

Redacció
03 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:17h
Imatge del banquer durant el judici
Imatge del banquer durant el judici | ACN
Els Mossos d'Esquadra van trobar documents d'operacions bancàries, que demostrarien el delicte d'apropiació indeguda i falsedat documental, a casa de l'exdirector de banca de Lleida acusat d'haver fet perdre a dues entitats 1,1 milions d'euros de més d'un centenar de clients, entre ells la seva mare. Ho han explicat en la segona jornada del judici que ha tingut lloc a l'Audiència de Lleida aquest dijous.

Avui estaven citats a declarar diversos testimonis, alguns dels quals no s'hi han presentat. Un d'ells ha acreditat problemes de salut a causa de la seva edat avançada i un altre ha mort. La mare de l'acusat, que sí que hi ha assistit, s'ha acollit al seu dret de no declarar per no perjudicar el seu fill. La fiscalia i Catalunya Caixa l'acusen d'haver-se apropiat entre el 2008 i el 2013 de 460.000 euros de tres dels seus clients. Bankinter, per la seva banda, l'acusa d'haver fet perdre a aquesta entitat, a causa de les mateixes pràctiques fraudulentes, 645.000 euros més d'un centenar de clients més entre el 2013 i el 2014.

Segons denuncien, l'acusat, per captar clients amb grans quantitats de diners, els oferia uns interessos superiors als establerts per l'entitat i el banc d'Espanya. Si per exemple, l'interès màxim que es podia oferir era del 2%, l'acusat els oferia un 0,5% addicional en un annex al contracte oficial. Aquest annex no duia el segell de l'entitat bancària ni estava autoritzat per ningú.

L'acusat s'encarregava manualment d'abonar el 0,5% de més promès al client aconseguint els diners a través de dues pràctiques. Per una banda, falsificava signatures de clients per treure directament diners del seus comptes i per l'altra, invertia els diners que clients li havien donat per contractar productes financers a terminis en contractar fons d'inversió que, en alguns casos li proporcionaven més diners, tot i que en d'altres, perdia diners.

D'aquesta manera anava passant diners d'un compte a un altre entre diversos clients per cobrir els descoberts que ell mateix causava. Un dels clients a qui l'acusat va treure diners falsificant la seva signatura va ser la seva mare. Les pràctiques fraudulentes es van destapar quan alguns clients es van queixar a les entitats que no havien rebut la totalitat dels interessos promesos, quan l'acusat estava de vacances i havia oblidat fer l'ingrés.

El judici es va iniciar aquest dimecres 2 de maig, ha continuat aquest dijous 3 de maig i està previst que l'última sessió del judici tingui lloc el pròxim 9 de maig.

En la primera sessió del judici, l'acusat va reconèixer pràctiques fraudulentes mentre treballava a Catalunya Caixa i va explicar que havia intentat arribar a un acord extrajudicial amb els dos bancs per tornar els diners que presumptament va agafar. L'acord, va explicar, consistia a tornar a cada entitat 20.000 euros inicialment i després anar abonant 1.000 euros més (500 euros a cada entitat) cada mes. Els bancs però, consideren que aquestes quantitats són insuficients ja que mai arribaria a pagar els diners que consideren que els deu.