Primera reunió del plenari del Museu de Lleida des del trasllat de les obres de Sixena

S'ha fet de caràcter intern i a porta tancada, amb l'objectiu d'informar als membres del Consorci dels aspectes de la defensa en el litigi pels béns de la Franja

Redacció
03 de maig del 2018
Actualitzat a les 0:22h
El plenari del Consorci del Museu de Lleida s'ha reunit aquest dimecres a dos quarts de vuit del vespre per primera vegada després de l'aplicació del 155 i el trasllat de les 44 obres de Sixena amb l'entrada de la Guàrdia Civil a l'equipament museístic lleidatà el passat 11 de desembre.

La reunió s'ha fet en caràcter extraordinari i intern, a porta tancada, per informar als membres del consorci sobre l'estratègia de defensa que s'està treballant en el nou litigi sobre les 111 obres de parròquies de la Franja de Ponent admesa a tràmit pel jutjat de Barbastre arran de la denúncia del bisbat de Barbastre-Montsó. És la primera reunió que es fa sense la presència del conseller de Cultura que exerceix la presidència del Consorci i en vigor del 155, que ara recau en el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que tampoc hi ha anat. Ni ell ni ningú de l'executiu espanyol, tot i que se'ls havia convidat.

A la reunió del Consorci hi ha assistit representants de totes les institucions que el conformen, des del Museu de Lleida, a la Diputació de Lleida, la Paeria, el Consell Comarcal del Segrià, el Bisbat de Lleida i per part del Govern, el director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell, que exerceix de secretari.

Aquesta primera trobada després de l'entrada de la Guàrdia Civil al Museu de Lleida per traslladar les obres de Sixena s'ha fet per l'altre litigi que hi ha en curs amb l'Aragó: el dels béns de la Franja.

Així, de la mà dels informes dels advocats s'ha informat sobre l'estratègia de la defensa després de les dues desestimacions per tal que el judici sobre aquest litigi es faci a Lleida. Un dels advocats que defensa els interessos del Museu de Lleida ja va explicar el passat mes de març que la petició de fer el judici a Lleida no és un ''caprici'' sinó que respon a la llei d'enjudiciament civil que estableix que com es tracta de béns mobles, el seu destí s'ha de jutjar al lloc on es troben, és a dir, a Lleida, ja que es conserven al Museu de Lleida.

El bisbat de Barbastre-Montsó va denunciar el 13 de febrer per la via civil al bisbat de Lleida i al Consorci del Museu de Lleida per les 111 obres d'art que reclama com a pròpies des del 1995 i en demana el trasllat a l'Aragó. La denúncia es va fer després que el 31 d'octubre de 2017 no s'arribés a cap acord en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida i al qual no va assistir cap representant del consorci.