VÍDEO La colpidora campanya per denunciar l'abocament de plàstics al mar

Es tracta d'un sorprenent vídeo recentment llançat per l'ONG Sea Sheperd, on es poden veure taurons, dofins i altres animals marins com s'ofeguen per la contaminació plàstica

Xavier Borràs
01 de maig del 2018
Actualitzat a les 23:46h
El plàstic és una espècie invasora que destrueix la fauna oceànica i en destrueix l'hàbitat.
El plàstic és una espècie invasora que destrueix la fauna oceànica i en destrueix l'hàbitat. | Sea Sheperd.


Imagineu un oceà en què l'aigua es converteix en un líquid plàstic viscós i enganxós. Això és el que l'ONG Sea Sheperd ha posat en imatges en el seu últim clip de vídeo The Plastic Ocean. Hi veiem un dofí, una tortuga, un tauró..., tots embolicats per un filtre plàstic que els asfixia. Aquest vídeo de 50 segons és un veritable cop per advertir sobre la contaminació plàstica dels oceans.

El plàstic destrueix la fauna marina
 
"El que hem causat, ara ho hem de resoldre", adverteix Alex Cornelissen, capità del Sea Sheperd International, conegut per les seves dures operacions contra vaixells de pesca il·legals. "El plàstic és una espècie invasora que destrueix la fauna oceànica i en destrueix l'hàbitat, i els éssers humans tenen la culpa de la introducció d'aquesta substància mortal." Segons l'ONG, més d'un milió d'animals moren cada any a causa de les escombraries marines. 

Al novembre, un estudi realitzat per la Universitat de Newcastle va demostrar que, fins i tot a més d'11 quilòmetres de profunditat, els estómacs de les criatures marines contenien microfibres de plàstic. "No hi ha cap zona, fins i tot les més remotes, que semblen intactes per aquesta contaminació", va resumir el doctor Alan Jamieson, director de l'estudi. 

Cada any s'abandonaran 9,5 milions de tones de plàstic a mar fins al 2050

"Però podem convertir la marea, podem aturar aquesta invasió", afirma Alex Cornelissen, qui demana "aturar la producció i ús del plàstic d'un sol ús" . Segons la Fundació MacArthur, 9,5 milions de tones de plàstics seran llançades als oceans cada any abans de 2050. Així,  "els oceans contenen més plàstic que peixos en pes" , adverteix. Avui dia, la proporció és d'una tona de plàstic per una tona de peix. 

A França, el govern cerca l'objectiu del 100% de plàstics reciclats per al 2025, en comparació amb el 21% actual. Un objectiu inabastable segons els actors del sector. Sobretot perquè " la recent negativa del govern a prohibir les safates de plàstic d'un sol ús a les cantines escolars és indicativa de la manca de voluntat en la matèria, ha manifestat l'associació Zero Waste.