Instal·len plaques solars a les Llars del Seminari de Lleida

Som Energia ha assumit els 23.000 euros que ha costat la instal·lació, a través del seu programa social de pobresa energètica

Redacció
30 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:24h
Imatge de les plaques solars
Imatge de les plaques solars | ACN
Les Llars del Seminari de Lleida compten des de fa un mes amb 48 plaques solars a la teulada de l'edifici que els permetrà estalviar al voltant d'un 30% en despesa energètica cada any. La cooperativa d'energia verda Som Energia ha assumit els 23.758,35 euros que ha costat la instal·lació al del sistema d'autoproducció fotovoltaic, de 12,720 KWp de potència, a través del seu programa social adreçat a pal·liar els efectes de la pobres energètica.

Les Llars del Seminari és un edifici gestionat per la Fundació Entre Tots i per al Bé de Tothom, que dóna acollida i facilita l'ús temporal i d'un habitatge fins a vint famílies desnonades o que es troben en situació de vulnerabilitat per un termini màxim de tres anys. El projecte ha estat impulsat a través de la iniciativa del Grup Local de Lleida de Som Energia arran d'un estudi d'optimització de potència que es va fer a les Llars del Seminari, quan aquestes van contractar la llum amb Som Energia, ara fa un any.

El seu finançament ha estat possible gràcies a les aportacions voluntàries que es poden realitzar a través de la factura de la llum. Per un ús mitjà d'una família (aproximadament 200 kWh/mes) representa una aportació de 2 euros mensuals (0,01 euros/kWh). Som Energia ha aconseguit 300.000 euros el 2017 a través d'aquests donatius. El de les Llars del Seminari de Lleida ha estat el projecte més gran dut a terme amb aquestes aportacions.

Actualment el consum elèctric de les Llars del Seminari (pisos on viuen les famílies i consum de les rentadores comunitàries i ascensor) puja prop de 8.800 euros l'any. Amb aquesta instal·lació d'autproducció es calcula que passarà a ser d'uns 6.250 euros i per tant generarà un estalvi de 2.550 anuals i produirà el 39% de l'electricitat que ara utilitzen. El 61% restant d'energia també provindrà de fonts 100% renovables ja que tenen la llum contractada amb Som Energia.

Un dels membres del consell rector i de l'equip de projectes de la cooperativa Som Energia, Jaume Aliaga, ha celebrat que projectes com aquest ajudin a la fundació a reduir la seva factura de la llum i a reduir al CO2, la qual cosa suposa un benefici per a tots. "Estem molt contents d'ajudar a gent que ho necessita", ha dit.

Per la seva banda, el president de la fundació Entre Tots i pel Bé de Tothom, Carles Sanmartín, també ha celebrat l'estalvi que els suposarà ja que els diners els podran reinvertir en altres projectes. Ha destacat també el benefici que suposarà pel medi ambient i, en definitiva, que projectes com aquests demostren que "les coses es poden fer d'una altra manera".

Som Energia és una cooperativa sense ànim de lucre que té com a objecte la comercialització i producció d'energia elèctrica i calorífica provinent de fonts renovables. La seva missió és impulsar un canvi de model energètic actual per assolir un model 100% renovable, eficient i en mans de la ciutadania. Actualment compta amb més de 45.000 socis i supera els 80.000 contractes de llum verda.