Els jutges i fiscals s'aturen una hora per reclamar més recursos i més personal

Seguiment desigual de la vaga

Redacció
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:52h
Desenes de jutges i fiscals de Catalunya s'han aturat durant una hora aquest dijous al migdia als edificis judicials per fer públiques les seves reivindicacions laborals i professionals. Les concentracions davant dels edificis judicials han estat molt desiguals, i per exemple al Palau de Justícia de Barcelona han sortit menys d'una desena de persones per mostrar el seu suport a les reivindicacions durant menys de deu minuts.

Les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals reivindiquen més plantilla, més i millors mitjans materials i una major autonomia fiscal i independència judicial. A més, volen recuperar les retribucions perdudes des del 2010, entre altres mesures, i adverteixen que el proper 22 de maig faran vaga si no avancen les negociacions amb el govern espanyol.

El 16 de juny de 2017 les quatre associacions judicials van subscriure un manifest amb "14 propostes per a la millora de la justícia" al qual es van adherir 120 juntes de jutges, més de 3.500 jutges individualment i les tres associacions de fiscals. Les propostes van des del reforç de la independència judicial a la modernització i digitalització efectiva de l'Administració de Justícia i la millora de les condicions professionals dels membres de la carrera judicial. També està pendent d'aprovació la llei orgànica sobre recuperació de permisos i vacances. Tampoc s'ha convocat la taula de retribucions que per llei ha de reunir-se cada cinc anys per tal de reclamar les millores salarials que permetin recuperar les retallades dels últims vuit anys. L'any 2010 es van reduir les retribucions molt per sobre de la funció pública, amb el pagament "irrisori" de guàrdies de jutges i fiscals.

Segons les associacions, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "ha fet cas omís a la proposta sobre nomenaments judicials, d'acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència" i segueix "sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, com li recorda la recent sentència de la Sala del Social de l'Audiència Nacional". Així, volen que es convoquin 300 places de jutge anuals en els propers quatre anys, per reduir la càrrega de treball, ja que Espanya té una de les taxes de litigiositat més altes d'Europa i una de les ràtios de jutge per habitant més baixes. Pel que fa a la independència judicial, volen que els jutges tornin a elegir 12 dels 20 membres del CGPJ per elecció directa, secreta i en llistes obertes.

Els fiscals, per la seva banda, reclamen la derogació del sistema de terminis màxim d'instrucció, la paralització de la implantació de la justícia digital, l'atribució a la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals, la fixació de les càrregues de treball i la independència del ministeri fiscal i la seva autonomia pressupostària.

La concentració s'ha fet a diverses ciutats catalanes i de la resta de l'Estat, i l'han convocat l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals.

Les associacions donen suport al calendari previst de mobilitzacions, que inclou una aturada d'una hora de 12 a 1 cada dijous fins a finals de maig. Finalment, si no hi ha avenços en la negociació, les associacions no descarten una vaga el 22 de maig.