Les comarques de Lleida van comptabilitzar dotze accidents laborals mortals el 2017

La xifra és la mateixa que l'any anterior | Nou dels sinistres van tenir lloc en el sector serveis, dos en l'agrari, i un en el de la construcció

Imatge d'una obra
Imatge d'una obra | Adrià Costa
Redacció
24 d'abril del 2018
Actualitzat a les 23:32h
Les comarques lleidatanes van comptabilitzar durant el 2017 un total de 5.634 accidents laborals amb baixa, 258 més que el 2016, dels quals 41 van ser greus, mentre dotze van resultar mortals, segons ha donat a conèixer CCOO. En concret, nou es van donar en el sector serveis, dos en el de l'agricultura, i un en el sector de la construcció.

Així mateix, tres dels accidents laborals que van suposar la mort del treballador van ser conduint desplaçant-se o tornant del lloc de treball. El 2016 també van ser una dotzena els accidents laborals mortals que van tenir lloc a la demarcació de Lleida, tot i que els sinistres greus van ser 52. En el conjunt de Catalunya, el 2017 es van produir 238.211 accidents de treball (-0,79%), mentre els mortals van caure a 54, en relació amb els 68 de l'any anterior. Tot i aquesta lleugera disminució de la sinistralitat laboral i la caiguda dels accidents laborals mortals, des de CCOO consideren que les dades continuen sent "inacceptables" i reclamen la implementació de diferents mesures per fer-hi front.

Pel que fa als accidents 'in itinere' i de trànsit laboral, se'n van comptabilitzar durant el 2017 a les comarques lleidatanes un total de 551, dels quals vuit van ser greus, i tres mortals. L'any 2016 van ser 521 els accidents de trànsit laborals, fet que representa que la sinistralitat en anar i venir de la feina a les Lleida ha empitjorat i que, en aquest sentit, existeix "una assignatura pendent en seguretat vial", han denunciat des de CCOO. "Des del sindicat, però també des de les empreses i l'Administració cal fomentar la inclusió, en la planificació preventiva de les empreses, d'un pla de seguretat viària laboral", han reclamat des de l'organització.

Per sexes, un total de 4.289 homes van patir un accident de treball amb baixa, mentre en el cas de les fones van ser 1.390, un 6,6% més i un 1% menys, respectivament, en relació amb el 2016. Destaca el fet que el 41,2% dels accidents en jornada de treball amb baixa es produeixen en treballadors o treballadores amb contractes eventuals. Per això, des de CCOO relacionen directament aquesta xifra amb la "precarietat laboral" ja que "que hi hagi més accidents té a veure amb el tipus d'ocupació que es crea".

La intensificació de les jornades laborals, les plantilles més ajustades, l'increment de la contracció temporal acompanyada de la manca d'experiència o de formació en prevenció, el deteriorament de les condicions de treball i de les activitats preventives així com l'augment de desplaçaments al lloc de treball per jornades parcials, són elements claus que, segons el sindicat, expliquen aquest índex elevat de sinistralitat laboral.