Ramaders reclamen un pla per erradicar la tuberculosi de la fauna salvatge

Lamenten la manca de controls sanitaris a cérvols o senglars causants de la majoria de contagis a ramats de vaques, ovelles o cavalls

ACN
24 d'abril del 2018
Actualitzat a les 11:09h
Un ramat de vaques al Pallars Sobirà
Un ramat de vaques al Pallars Sobirà | ACN
Els grups de sanejament boví i oví del Pallars Sobirà, integrats per la majoria de pagesos de la comarca reclamen un pla d'actuació urgent per regular les poblacions de fauna salvatge i en conseqüència erradicar la tuberculosi. Els ramaders porten 25 anys fent exhaustius controls als seus ramats i darrerament han detectat un augment de casos de tuberculosi.

És per aquest motiu que, en un carta adreçat als mitjans, lamenten la manca de controls sanitaris a cérvols o senglars; principals causants de la majoria de contagis a ramats de vaques, ovelles o cavalls, segons els ramaders. Els ramaders afirmen que, després d'anys d'intentar sanejar els ramats es troben "indefensos" per factors que no poden controlar.

Aquesta petició té el suport de l'Associació de ramaders del Pallars Sobirà, l'Associació de Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà, l'Associació de la vaca Bruna del Pallars Sobirà i l'Associació de l'ovella Xisqueta.

Els ramaders expliquen que en el cas d'un positiu per tuberculosi, a part d'altres conseqüències, és trobem amb la paradoxa que estan "obligats a tenir els ramats tancats" sense poder aprofitar les pastures de muntanya, la qual cosa augmenta molt les despeses per alimentació i aquest fet afirmen que els "porta a la ruïna", mentre que els causants dels contagis (cérvols, senglars...) "volten lliurement sense control per les muntanyes, contagiant els que interactuen amb ells".

Els ramaders reclamen a l'administració que els escolti i que posi mesures al "descontrol" de la fauna salvatge, del qual porten temps avisant.