Lleida dedica un carrer a l'actor i activista Jordi Dauder

També se li vol reconèixer el seu compromís amb la ciutat i la seva aportació a la cultura catalana per una llarga i compromesa trajectòria professional

Redacció
21 d'abril del 2018
Actualitzat a les 15:20h
Carrer Jordi Dauder
Carrer Jordi Dauder | Paeria

Carrer Jordi Dauder Foto: Paeria


Lleida té des d'aquest dissabte un carrer dedicat a l'actor i activista Jordi Dauder, fidel col·laborador des dels inicis de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya que fa 24 que se celebra cada abril a la capital del Segrià. El de Lleida és el primer carrer que porta el nom de Dauder i està ubicat al barri de Montserrat, a la zona d'expansió de la ciutat cap a la carretera d'Osca. Amb aquest homenatge també se li reconeix el seu compromís amb la ciutat i la seva aportació a la cultura catalana per una llarga i compromesa trajectòria professional. El cineasta, que va morir el 16 de setembre del 2011 amb 73 anys, també dona nom a un dels premis honorífics del certamen, el que reconeix la Creativitat en el Cinema Català i que aquest any ha rebut la directora i actriu Sílvia Munt.

Jordi Dauder passa a formar part del nomenclàtor de la ciutat de Lleida, on va estar molt vinculat per la seva relació amb la Mostra de Cinema Llatinoamericà. Va ser 15 anys adjunt a la direcció del certamen i també va fer el primer pregó de les Festes de la Tardor el 2009. A l'estrena del carrer hi ha assistit la tinent d'alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, i el director de la Mostra, Juan Ferrer, entre altres amics i col·laboradors del festival.
 

Jordi Dauder Foto: RTVE


Dauder va néixer a Badalona el 5 de març del 1938 i va morir a Madrid el 16 de setembre del 2011. A banda del seu vessant com a actor i escriptor, també va ser un compromès activista d'esquerres. Va actuar al teatre, al cinema i a la televisió. El seu paper protagonista a la sèrie "Nissaga de Poder" de TV3 als anys 90 li va reportar una gran popularitat a Catalunya.

Va rebre diversos premis, entre els quals el Gaudí d'Honor que li va concedir l'Acadèmia del Cinema Català just l'any que va morir. També va rebre, entre d'altres, el Gaudi a la Millor Interpretació Masculina Principal per 'Azaña' el 2009 i el Goya al Millor Actor Secundari, també el 2009, per "Camino".

L'acte d'inauguració del carrer s'ha fet en el marc de la 24a Mostra de Cinema Llatinoamericà, que es va inaugurar aquest divendres al vespre amb l'entrega dels premis honorífics d'aquesta edició, l'espectacle musical 'Cinematango' (un show en viu on un quintet de músics van interpretar temes composats pel compositor Osvaldo Montes per a pel·lícules llatinoamericanes), i la projecció de quatre curtmetratges a concurs.