PDeCAT, ERC, Crida i Comú reclamen que la Paeria es posicioni en contra de la «criminalització» dels CDR

Els quatre grups també han presentat una moció per a l'alliberament dels "presos polítics" i per exigir a l'Estat "garanties" per al retorn dels "exiliats"

Redacció
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 18:50h
Imatge dels representants dels partits amb la moció
Imatge dels representants dels partits amb la moció | ACN
Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, Crida-CUP i el Comú defensaran de forma conjunta al ple d'abril de l'Ajuntament de Lleida dues mocions, una contra la "criminalització" dels Comitès de Defensa de la República (CDR), i una altra per demanar l'alliberament dels "presos polítics", perquè l'estat garanteixi "les condicions de retorn per als exiliats", i per denunciar, a la vegada, "la deriva antidemocràtica i autoritària de l'estat espanyol". En la primera, els quatre grups volen que la Paeria denunciï "la criminalització de la protesta social, la repressió i la violència institucional" i que es posicioni "a favor de la llibertat d'expressió, la llibertat ideològica i la llibertat de manifestació".

També volen obtenir el rebuig de l'Ajuntament a "la banalització del terrorisme que suposen les acusacions als CDR i l'equiparació de les seves accions a la 'kale borroka' i a actes terroristes". En l'altra moció, PDeCAT, ERC, Crida i Comú també reclamen a les institucions europees que no continuïn emparant les accions "pròpies d'una dictadura" de l'estat espanyol, i exigeixen a la justícia internacional "que intercedeixi de manera immediata per garantir el respecte als drets de tots els catalans".

Els quatre grups municipals han presentat aquest divendres les dues mocions que conjuntament portaran al Ple ordinari del mes d'abril de l'Ajuntament de Lleida. El president del grup d'ERC-Avancem, Carles Vega, ha destacat que amb les mocions es pretén que la Paeria denunciï "l'escalada de repressió de l'estat espanyol contra polítics i ara també contra ciutadans pacífics que treballen per la llibertat de les persones".

"No renunciarem que en algun moment l'Ajuntament de Lleida canviï d'actitud i deixi de ser una vergonya per a molts ciutadans", i per això, les quatre formacions tornen a demanar al PSC "que s'alineï al costat de les persones i del patiment de la ciutadania de Lleida", ha manifestat. En aquest sentit i apel·lant "als valors democràtics i catalanistes del PSC", Vega ha fet una crida als regidors de l'equip de govern a trencar la disciplina de vot i a donar suport a les dues mocions.

Per la seva banda, el president del grup del PDeCAT, Toni Postius, ha qualificat d'"anomalia democràtica" i de "vergonya per a qualsevol demòcrata" que "hi hagi presos polítics i gent que hagi hagut de marxar a l'exili". Per Postius, "l'Ajuntament de Lleida, com a màxima institució de la ciutat, no pot quedar al marge del país". Altrament, ha enviat un missatge a la ciutadania i a les persones que formen part dels CDR per dir-los que "no estan soles" perquè "a la Paeria, dels 27 regidors actuals n'hi ha molts que estem al vostre costat", ha expressat Toni Postius.