Detinguts a Lleida per defraudar 25 milions en IVA de begudes alcohòliques

En total s'han arrestat 43 persones en diverses províncies espanyoles

Imatge de l'operatiu policial
Imatge de l'operatiu policial | Guàrdia Civil
Redacció
20 d'abril del 2018
Actualitzat a la 13:18h
La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària, en el marc de l'operació "Espíritu", han desarticulat una organització criminal acusada de defraudar més de 25 milions d'euros en IVA sobre la comercialització de begudes alcohòliques i en la qual s'han detingut 43 persones en tot el territori nacional.

L'operació, segons han informat en un comunicat conjunt, s'ha dut a terme a les províncies catalanes de Barcelona, Girona, i Lleida, així com a Madrid, Zamora, Badajoz, Castelló, València, Sevilla, Cadis, Màlaga i Guadalajara i s'ha saldat amb la detenció de 43 persones i la intervenció de begudes alcohòliques per valor de més de quatre milions d'euros.

Els delictes que s'imputen als membres d'aquesta organització delictiva són contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal, contra el mercat i els consumidors i falsedat documental.

Per part de l'Agència Tributària es presenta denúncia davant la Fiscalia de Castelló al setembre del 2016, obrint-se diligències d'investigació per part de la Fiscalia, a les quals s'incorpora la Unitat Central Operativa (UCO), la Comandància de la Guàrdia Civil de València, la Dependència Regional d'Inspecció de l'Agència Tributària a València i l'ONIF.

Inicialment, la investigació es va centrar en l'activitat real d'un Dipòsit Fiscal situat en aquesta província, amb la finalitat de corroborar la hipòtesi plantejada sobre l'existència d'un presumpte delicte contra la Hisenda Pública, però al llarg d'aquesta es va anar detectant un entramat societari que s'estenia per diverses províncies del territori nacional, format per més de 60 empreses.

Aquest entramat d'empreses, estava perfectament dissenyat per emmascarar aquesta activitat delictiva, en la qual cada societat exercia diferents rols.

​Modus operandi

L'adquisició de la mercaderia, begudes alcohòliques, es realitzava per un grup d'empreses denominades "introductores", les quals adreçaven el producte al Dipòsit Fiscal.

Seguidament, les begudes espirituoses eren transportades fins als centres de distribució, que posseïen la capacitat de comercialitzar-les a preus molt per sota dels de mercat. Aquest baix preu s'aconseguia perquè l'organització criminal eludia pagar l'impost de l'IVA.

Encara que la mercaderia era traslladada realment als referits centres de distribució directament, documentalment l'organització la feia passar per diferents societats, entre les quals es distingien dues classes, d'una banda, les "pantalles" que, únicament intenten difuminar el seguiment de la mercaderia i allunyar l'acció fraudulenta dels responsables criminals, i d'altra banda les denominades "truites" o "missing traders", al capdavant de les quals l'organització criminal situava testaferros.