Les pluges de les darreres setmanes retarden més d'un mes la campanya de reg al Segarra-Garrigues

ASG inverteix més de 600.000 euros en ampliar els filtres del sector 12 per la mala qualitat de l'aigua que entra del riu Segre

Pla curt d'un brollador d'aigua del Segarra-Garrigues
Pla curt d'un brollador d'aigua del Segarra-Garrigues | ACN
Redacció
20 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:40h
Les pluges registrades durant les darreres setmanes a l'àrea de reg del canal Segarra-Garrigues han retardat més d'un mes l'inici de la campanya de regadiu a les finques agrícoles que es poden abastir d'aquesta infraestructura. El president de la comunitat de regants, Josep Maria Jové, assegura que a mitjan d'abril "pràcticament encara no ha començat a regar ningú perquè no fa falta".

A final d'any estaran en disposició d'entrar en regadiu entre 2.000 i 3.000 noves hectàrees que se sumaran a les 15.000 que hi ha actualment. Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) ha invertit aquest hivern més de 600.000 euros en la millora dels filtratges de l'aigua que es capta del Segre al sector 12 del canal, al Segrià. Els darrers anys els pagesos havien tingut problemes pels embussaments en les instal·lacions de reg a les finques que els provocaven elevats costos de reparació.

La campanya de reg del canal Segarra-Garrigues es va donar oficialment per començada la segona setmana de març i està previst que finalitzi a l'octubre. Això no obstant, a causa de les importants pluges de les darreres setmanes encara no ha començat pràcticament ningú a regar les finques perquè l'aigua, de moment no fa falta. Així ho assegura el president dels regants del canal, Josep Maria Jové, que confia que amb l'arribada del "bon temps" i la calor d'aquesta setmana, en pocs dies la demanda d'aigua per regar anirà creixement. Es tracta d'una situació atípica en la història d'aquest canal, que va començar a regar al 2010, ja que normalment la demanda d'aigua al març ja era alta.

Un dels sectors que fa més anys que rega és el 12, al Segrià, on hi ha unes 2.000 hectàrees en regadiu i segons Jové s'està notant la transformació d'un terreny on els darrers 50 anys s'havia caracteritzat pel cultiu del cereal però que ara ha incorporat noves plantacions d'arbres fruiters, olivers i ametllers. Un d'aquests nous cultius és a Alfés on aquests dies s'està transformant al regadiu una finca on s'hi planten unes 10.000 oliveres. Josep Maria Jové assegura que l'arribada de l'aigua en aquesta zona ha frenat el despoblament i que municipis com Sunyer fins i tot incrementen en habitants. "El canvi és espectacular" tant en paisatge com en l'economia del territori, remarca.

Inversió per acabar amb els problemes de l'aigua bruta

L'empresa que s'encarrega de la construcció gestió de la xarxa secundària del canal, Aigües del Segarra Garrigues (ASG) ha invertit aquest hivern més de 600.000 euros en ampliar i millorar els filtres de l'aigua del sector 12 del canal. En aquest tram, es rega amb aigua captada al riu Segre, a Albatàrrec, i el fet que la captació sigui més avall de Lleida ciutat provoca que hi hagi problemes en la qualitat de l'aigua.

Miquel Sacrés, director d'ASG, explica que des de fa dos o tres anys, això és un mal de cap per als pagesos ja que l'aigua porta moltes algues i llims que provoquen problemes a les instal·lacions de reg de les finques deixant-les embossades. ''L'any passat això va ser molt exagerat'' i per aquest motiu s'ha dut a terme una actuació que ha comportat l'ampliació de 5 punts de filtratge dels 6 que hi ha.