JARC veu «clarament insuficient» el pressupost plantejat pel Ministeri d'Agricultura

L'organització agrària sosté que no permet "abordar els reptes en matèria d'aigua, maquinària agrícola, sanitat agropecuària i assegurances"

Una segadora treballant
Una segadora treballant | Adrià Costa
Redacció
19 d'abril del 2018
Actualitzat a les 10:55h
JARC-COAG considera "continuista i clarament insuficient" el pressupost plantejat pel govern espanyol per al Ministeri d'Agricultura en el projecte de pressupostos de l'Estat per al 2018 ja que "no permet abordar els reptes del sector en matèria d'aigua, maquinària agrícola, sanitat agropecuària i riscos climàtics".

L'organització agrària destaca especialment que les partides destinades a la modernització de regadius, Pla 'renove' de maquinaria agrícola, sanitat agropecuària i assegurances agràries "consoliden les retallades acumulades en els últims anys, limitant qualsevol avanç en aquest sentit". El pressupost consolidat del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i Medi Ambient per al 2018 ascendeix a 9.649 milions d'euros (+1,8%), dels quals 6.855 milions (un 71% del total) corresponen a transferències agrícoles i pesqueres (FEAGA, FEADER, FEP, IFOP) que l'Estat rep des de la Unió Europea, un fet que posen de relleu des de JARC-COAG.

L'organització agrària posa el fucus de les seves crítiques en diferents partides. Per una banda, des de JARC-COAG lamenten que no s'incrementi en relació amb el 2017 la partida destinada a Competitivitat i qualitat de la producció i els mercats agraris i, a més, remarquen que "en els últims anys s'ha seguit un procés de desmantellament de les principals mesures d'aquest programa".

En aquest sentit, el sindicat destaca l'eliminació de la línia pressupostària destinada a la millora dels fruits de closca, i el fet que el Ministeri hagi decidit tampoc no abonar aquests ajuts corresponent al exercicis 2016 i 2017 malgrat estar pressupostats. En aquest àmbit, JARC-COAG considera "inacceptable" que s'elimini aquest suport i, a més," no es tingui en compte la demanda dels productors de posar en marxa un Pla de Reconversió amb una dotació econòmica suficient", segons ha manifestat Sisco Esquerda, cap sectorial de fruita seca de JARC-COAG.

L'organització també considera "insuficient" que només es doti amb 5 milions d'euros la segona convocatòria del pla de renovació de maquinària agrícola ('Renove'), davant la previsió de la demanda que rebran aquests ajuts. Des de JARC-COAG recorden que les recents modificacions en la normativa de la PAC en relació amb la forma d'aplicació dels purins -prohibint l'ús de sistemes de ventall i canons- obligarà a adaptar la maquinària actual. "En molts casos serà necessari canviar el 90% dels equips i això suposa una inversió molt important per als agricultors, amb màquines que poden suposar un 40% més de cost que els actuals sistemes d'aplicació", adverteixen des de JARC-COAG.

Altrament, el sindicat agrari critica els 42 milions d'euros (+1,17%) que es preveuen destinar al programa de sanitat agrària , tenint en compte que aquest "va sofrir una important retallada del 30% en els exercicis compresos entre 2010 i 2015". Per JARC-COAG, "aquesta disminució pot ser molt preocupant en el cas que calgués fer front a plagues virulentes (Xylella fastidiosa) o malalties dels animals, com ha ocorregut anteriorment en el cas de la 'llengua blava', tuberculosi o brucel·losi".

El pressupost previst per a l'assegurança agrària i pesquera serà de 216,4 milions d'euros, el mateix que al 2017. Des de JARC-COAG, però, recorden que des de 2011 aquesta partida "acumula una reducció del 23%", fet que en els darrers anys ha comportat la caiguda en la contractació de pòlisses d'assegurances agràries i pesqueres, segons el sindicat.