Exèrcit

Anuncien mobilitzacions contra la presència de l'exèrcit a la fira del treball de Lleida

La plataforma "Desmilitaritzem l'educació" considera que l'oferta laboral de les forces armades és una "excusa" per introduir els joves en un món "incompatible" amb els valors democràtics

per Redacció, 16 d'abril de 2018 a les 12:22 |
Imatge d'una protesta contra l'exèrcit | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma Desmilitaritzem l'Educació, constituïda a començaments de 2017, rebutja la presència de les Forces Armades a la Fira de Formació & Treball que tindrà lloc a Lleida del 19 al 21 d'abril. Un dels membres de la plataforma, Oriol Olmo, considera que l'exèrcit utilitza l'excusa d'oferir possibilitats laborals als estudiants per introduir-los en un món que "no és adequat" i que és "incompatible amb els valors democràtics i d'educació que se suposa que ofereix Fira de Lleida".

A més, considera que aquestes "possibilitats laborals" no són "normals" sinó que "pretenen continuar amb una cultura de guerra, armamentística, per perpetuar la presència de les forces armades a l'educació". Tot i que no han concretat les accions, des de la plataforma han anunciat que seguiran lluitant per fer fora l'exèrcit de la fira i que duran a terme algun acte reivindicatiu durant la celebració del certamen. A més, "seguirem actuant a nivell social i a les escoles perquè el clam social sigui tant gran que Fira de Lleida s'ho replantegi i ofereixi un altre espai per la seva propaganda però no barrejada amb les ofertes de formació que ofereix la fira", ha sentenciat el portaveu del sindicat educatiu USTEC-STES a Lleida, Jaume Añé.


Añé ha recordat que la participació de les Forces Armades en aquesta fira contravé la moció "Per la declaració de Lleida municipi de cultura de pau", aprovada al ple de la Paeria l'1 d'abril de 2016, i la resolució del 14 de juliol de 2016 del Parlament de Catalunya sobre la desmilitarització, que disposa "evitar la presència de l'exèrcit en qualsevol centre educatiu i de formació". Aquesta resolució feia a més referència clara a la fira de formació de Lleida ja que recollia que calia "evitar també que (l'exèrcit) sigui present a espais educatius i promocionals com el Saló d'Esport i Turisme de Muntanya o la Fira de Formació Professional, a Lleida; l'ExpoJove, de Girona, o l'Espai de l'Estudiant, de Valls".

El portaveu sindical ha lamentat que tant l'any passat com aquest van demanar a l'Ajuntament de Lleida i a la Fira que l'exèrcit no hi participés però se'ls va denegar la petició. "No entenem la decisió del director de Fira de Lleida ni de l'alcalde", assegura. La setmana passada, ha explicat, es va reunir amb l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i "segueix dient que ofereixen una formació com qualsevol altra". Per Anyé no és així ja que es tracta d'una professió en què, entre d'altres, els seus membres no es poden sindicar i no tenen dret a vaga. "El que fa l'exèrcit al saló és reclutar efectius perquè la societat no veu amb bons ulls l'augment de la despesa militar que suposa", denuncia.

 

Participació