Absolts del delicte d'estafa els socis minoritaris de la constructora Benito Arnó

L'Audiència considera que l'empresa no va sortir perjudicada malgrat enganyar-la amb una oferta de compra d'accions que no existia

Redacció
13 d'abril del 2018
Actualitzat a les 0:19h
L'Audiència Provincial de Lleida ha absolt del delicte d'estafa agreujada dos socis minoritaris de Benito Arnó i el seu advocat en considerar que van enganyar la constructora amb una oferta de compra d'accions que no existia, però que la constructora lleidatana no es va veure perjudicada, segons la sentència.

La sentència considera provat que a l'octubre del 1999 els acusats van signar una opció de compra de les seves accions per part de Nova Rumasa, que les valorava en 1.989 milions de pessetes de l'època (gairebé 12 milions d'euros) que "no responia la realitat".

Segons el jutge, l'empresa de Ruiz Mateos no estava interessada en la compra de les accions, sinó que el que pretenia era "forçar els socis majoritaris" a comprar-los les accions, amb la qual cosa Nova Rumasa es portaria un percentatge del preu o comissió.

La sentència assegura que no ha resultat acreditada l'existència del perjudici patrimonial que exigeix el tipus d'estafa i apunta que quan els socis minoritaris van comunicar la seva intenció de vendre a Nova Rumasa les seves accions s'inicia el procés estatutari d'adquisició preferent d'accions. En la vista, un dels acusats ha reconegut que la companyia li va oferir pagar-li la participació amb un planter valorat en 109 milions de pessetes, que no va acceptar.

"José María Ruiz Mateos em va donar el pagaré en mà a la seva casa de Madrid, ens convidava a casa seva, l'hi vaig retornar sense document, ens teníem confiança", va assegurar en el judici en el qual la seva esposa, també acusada, va ratificar la seva versió.