Les pluges provoquen el creixement dels rius i el risc d’allaus talla el Port de la Bonaigua

Primers problemes causats per una pertorbació que està deixant quantitats de precipitació importants a casa nostra | L'hivern es resisteix a marxar i la neu no cessa a cotes altes del Pallars

Imatge de l’esllavissada de roques que avui ha afectat la circulació del tren
Imatge de l’esllavissada de roques que avui ha afectat la circulació del tren | ACN
Jordi Ubach / ACN
12 d'abril del 2018
Actualitzat a la 1:15h
La pertorbació que està afectant el Pallars des d’ahir al migdia i que està deixant grans quantitats de precipitació a les nostres comarques ja ha causat els primers problemes aquest dijous al matí. Una esllavissada d’una roca a la via del tren, a l’alçada d’Àger, ha obligat a tallar el servei entre Balaguer i la Pobla de Segur.

Els 7 usuaris que viatjaven en el tren d’aquest matí en direcció al Pallars han continuat el trajecte amb dos taxis. L’esllavissada s’ha produït al voltant de les 6:40h del matí. Els operaris han estat treballant sobre el terreny per retirar les roques que obstaculitzaven la via, uns treballs que han finalitzat al voltant de les 17:30h de la tarda, motiu pel qual el servei ja s’ha restablert.
 
La pluja també està fent créixer de manera destacable el cabal de rieres i rius pallaresos, motiu pel qual des de Protecció Civil s’ha fet especial èmfasi en no atansar-se a les proximitats dels rius en les properes hores per evitar ensurts. Recordem que hi ha activada una alerta per l’acumulació de pluges al Pirineu. El barranc de Barcedana, a Llimiana, per exemple, baixava molt ple aquest matí.
 
Localitats com Espot s’han despertat aquest matí blanques i les imatges de postal s’han repetit arreu. Les màquines llevaneu, que ja pensaven haver finalitzat la temporada, han hagut de tornar a sortir i netejar algunes vies on s'hi ha acumulat la neu. Alguns pantans com el de la Torrassa segueixen desembassant aigua aquest dimecres.

Entre els dies 10 i 11 d’abril, a Espot s’han acumulat 53,9 litres. Entre el dia 6 i el 9 d’aquest mes ja va registrar 111,7 litres. Al Port de la Bonaigua s’han registrat 51,7 litres entre el dia 10 i 11 i ja portava acumulats 97,5 litres entre els dies 6 i 9 d'abril. Pràcticament tota aquesta pluja és en forma de neu i per tant el desglaç encara no ha començat. A Tremp, entre ahir i aquest dimecres al migdia han caigut 52 litres, mentre que a Sort la precipitació ha estat de 33 litres.
 
Però no només la pluja està causant problemes a les comarques pallareses. També la neu, en ple mes d’abril. I és que la C-28 al Port de la Bonaigua està tallada al trànsit des d’ahir a les 9 de la nit a Naut Aran, entre els punts quilomètrics 37 i 49, per risc d'allaus. Per accedir a la Peülla des de les Valls d’Àneu, però, són necessàries les cadenes. A més, a la N-260 el trànsit de camions està restringit al Port del Cantó.
 
La previsió meteorològica a curt termini no presenta massa canvis. Demà dijous sembla que tindrem una petita treva amb alguna precipitació anecdòtica a l’extrem nord. I diem treva perquè de cara a divendres ens arriba una nova pertorbació amb precipitacions generalitzades, sobretot al vessant sud del Pallars. No obstant, sembla que aquest cop no serà tant important com la que tenim avui a sobre.
 

VÍDEO: Predicció meteorològica al Pirineu per les properes hores

TRÀNSIT: Consulta les incidències viàries en temps real