Creu Roja adverteix de l'increment d'atencions a persones que sol·liciten asil a la ciutat de Lleida

El 2017 van ser 196 les ateses per l'entitat en aquesta situació, mentre en el que portem de 2018 ja en comptabilitza prop d'un centenar

Manifestació «Volem acollir»
Manifestació «Volem acollir» | Adrià Costa
Redacció
12 d'abril del 2018
Actualitzat a les 0:55h
Creu Roja Lleida va atendre durant el 2017 un total de 196 sol·licitants d'asil a la capital del Segrià (136 homes i 60 dones), que es van beneficiar dels diferents serveis del programa d'atenció integral que ofereix l'entitat i que consta d'atenció psicológica, jurídica, social i residencial.

En aquest sentit, des de Creu Roja Lleida expressen la seva preocupació perquè en el que portem del 2018 ja són 96 les persones sol·licitants d'asil ateses (58 homes i 38 dones), dada que suposa haver doblat les atencions prestades per l'entitat respecte al 2017 en aquestes mateixes dates. Principalment, les persones que sol·liciten asil a Lleida procedeixen de Veneçuela, Ucraïna, Rússia, Colòmbia i Geòrgia. En el marc del programa d'atenció a persones refugiades, les dificultats amb què principalment es troba Creu Roja Lleida són les denegacions d'asil i poder trobar habitatges en el mercat privat.

Ara ja fa gairebé dos anys de l'arribada de les primeres persones refugiades a la ciutat de Lleida en el marc del programa d'acollida a aquest col·lectiu. Aquest programa consta de quatre fases: primera acollida, acollida residencial, integració social i autonomia. En aquesta primera acollida es tracta de facilitar cobertura de les necessitats bàsiques socials de les persones recent arribades al territori. En aquest 2018 l'entitat porta ateses 44 persones (de les quals 8 són menors), principalment de Colòmbia i Geòrgia. En la segona fase o també anomenada d'acollida residencial Creu Roja disposa de 28 places i ha atès 34 persones durant aquest any.

Pel que fa a la tercera fase, l'entitat té a 25 persones. Els adults disposen tots ells de permís de treball, i 5 ja han trobat una feina. Aquí el que es busca és que les persones acollides surtin del recurs residencial i iniciïn la fase d'autonomia, en pisos de lloguer del mercat privat.

Les principals dificultats amb què es troba Creu Roja Lleida en tot aquest programa són principalment les denegacions d'asil, la recerca d'un habitatge digne en el mercat privat i el desconeixement per part dels empresaris de la documentació dels refugiats a l'hora de contractar-los.

The Real Pursuit, un joc per posar-se a la pell de les persones refugiades

Des de Creu Roja Lleida impulsen un nou projecte que vol sensibilitzar sobre l'experiència que viuen les persones refugiades quan han de marxar dels seus països. The Real Pursuit és un joc de simulació basat en un seguit d’històries reals de famílies migrants tant de països en conflicte com de llocs on es respecten els drets humans. "El joc et posa a la pell d'una família de Síria, Hondures, Nigèria o Ucraïna", explica la coordinadora de cooperació internacional a Lleida, Cristina Figueras.