procés català

El Síndic de Greuges porta a la UE i a l'ONU la «desproporció» de l'Estat contra els CDR

Rafael Ribó considera que les acusacions de rebel·lió i terrorisme són "manifestament desproporcionades"

per Redacció, 11 d'abril de 2018 a les 18:08 |
Els CDR tallen una carretera. | Martí Albesa
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha posat en coneixement de la comissària europea de Drets Humans, Dunja Mijatovic, i dels relators competents en la matèria de les Nacions Unides, les "desproporcionades" acusacions de rebel·lió i terrorisme que s'estan duent a terme contra membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR).

Segons ha informat en un comunicat, Ribó ha traslladat a les autoritats europees "les últimes detencions de persones acusades de rebel·lió i terrorisme". Ha assenyalat que "les llibertats d'expressió i de manifestació constitueixen drets fonamentals protegits per les normes jurídiques més altes nacionals i internacionals i que, encara que aquestes llibertats no són absolutes", els seus límits han d'estar basats en la llei, cercar finalitats legítimes i ser proporcionals.


La qualificació de les actuacions dels CDR com a rebel·lió o terrorisme resulta, segons el parer de Ribó, "manifestament desproporcionada, contraria al principi de legalitat i dirigida aparentment el doble objectiu". "D'una banda, criminalitzar la protesta i provocar un efecte dissuasiu de cara a futures mobilitzacions; i, per l'altra, permetre a l'Audiència Nacional assumir la instrucció d'uns fets que, en virtut del principi del jutge predeterminat per la llei, correspondria als jutjats d'instrucció dels territoris on s'haguessin comès", ha afegit.

 

Participació