Un estudi fet a Lleida relaciona la personalitat i els trastorns mentals

Prediuen el tret de neuroticisme vinculat a l'ansietat, la depressió o la inestabilitat emocional

Redacció
11 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:53h
Una investigació de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL) ha identificat quatre variants genètiques que demostren una connexió entre la personalitat i els trastorns mentals.

Els investigadors han estudiat 20 gens i 153 polimorfismes, dels quals quatre variants prediuen el tret de neuroticisme (ansietat, depressió, inestabilitat emocional) i quatre més prediuen la recerca de sensacions (conductes antisocials, impulsivitat, agressivitat), ha informat aquest dimecres l'institut d'investigació lleidatà en un comunicat.

L'objectiu del treball va ser estudiar els 20 gens associats amb el neuroticisme i la recerca de sensacions que millor prediuen els dos trets de personalitat, utilitzant una anàlisi d'associació genètica multivariante.

El Grup de Neurocognició, Psicobiologia de la Personalitat i Genètica de la Conducta de la UdL i de l'IRBLleida, coordinat pel catedràtic de Psicopatología Anton Aluja (UdL), sosté que en la personalitat humana hi ha uns trets i unes característiques innates que, en cas de presentar-se de forma excessiva en un individu o davant circumstàncies estresantes, poden facilitar l'aparició de trastorns mentals.

El treball, que s'ha publicat en la revista de la Societat Internacional per a l'Estudi de la Personalitat 'Personality and Individual Differences', s'ha dut a terme en el marc d'un projecte estatal finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, i ha comptat amb la participació del responsable del Grup d'Investigació Genètica de Malalties Complexes, Joan Fibla.

El neuroticisme es relaciona amb sistemes cerebrals d'inhibició i es caracteritza per una tendència a la inestabilitat emocional, la baixa autoestima i a patir emocions negatives, com l'ansietat i la depressió. Les persones amb un elevat neuroticisme tendeixen a trastorns de l'estat d'ànim com la depressió i el trastorn bipolar, hipocondries, ansietat, anorèxia o bulímia nerviosa, abús de substàncies, trastorns esquizoafectius o trastorns d'identitat i disociatius, entre altres.

La recerca de sensacions es relaciona amb sistemes cerebrals de desinhibició i es defineix com una característica de la personalitat típica de persones a les quals els agrada buscar experiències i emocions variades i que estan disposades a córrer riscos socials, físics, legals o financers per viure-les.

Les persones amb una cerca elevada de sensacions acostumen a presentar trastorns d'abús de substàncies, joc patològic, dèficit d'atenció, hiperactivitat (trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat o TDAH) i personalitat antisocial.