La reforma del nou espai de Sixena que acollirà les obres d'art s'iniciarà el 2019

El govern aragonès ha pactat amb les monges ampliar de dos a tres dies l'horari de visites i, quan acabin els treballs, de dimarts a diumenge

Redacció
11 d'abril del 2018
Actualitzat a les 17:31h
Imatge de les obres de Sixena
Imatge de les obres de Sixena | ACN
Les obres del nou espai expositiu del Monestir de Sixena, que acollirà les peces procedents del MNAC i el Museu de Lleida, s'iniciaran a començaments del 2019, s'allargaran un any i mig i comptaran amb un pressupost de tres milions d'euros. Així ho estableix el Pla Director de Reial Monestir de Santa Maria de Sixena, que s'ha presentat aquest dimecres a la seu del govern aragonès, a Saragossa.

Els treballs d'aquesta primera fase consistiran a adequar l'espai conegut com a Palau de Doña Sancha i instal·lar-hi vitrines amb control de temperatura i humitat individualitzat, segons les necessitats de cada obra, per acollir les prop de cent peces traslladades des de Catalunya. Aquesta zona, d'uns 610 metres quadrats, permetrà triplicar l'espai expositiu ja que, actualment, les obres s'exposen als antics dormitoris, que compten amb una superfície d'uns 220 metres quadrats. El govern aragonès, a més, ha pactat amb les monges, ampliar de dos a tres dies l'horari de visites des d'ara mateix i, quan acabin els treballs, obrir al públic com a qualsevol museu, de dimarts a diumenge.

Pel que fa a la sala capitular, que hauria d'acollir les pintures murals del MNAC si la justícia així ho acaba determinant, des del govern de l'Aragó mantenen que l'espai està "perfectament adequat" i que no està previst fer-hi cap inversió.

El pla director contempla actuacions i inversió al llarg de cinc anys. L'objectiu és fer compatible l'espai expositiu amb la vida monàstica, establir recorreguts per als visitants i crear les condicions ambientals per a l'exposició de les obres. A més de l'espai expositiu, que s'abordarà en la primera fase, el pla director suposa també, en altres fases, intervenir a la part monumental, afegint una coberta a l'espai respectant murs i arcs. En aquest sentit, està previst millorar el claustre, l'església i les naus oest i nord així com els accessos.

Las dependències de Doña Sancha es troben sense cobrir, en un espai contigu a l'ala nord dels dormitoris, on seguiran de moment esposades les obres. A la zona més pròxima als antics dormitoris està previst ubicar-hi el vestíbul, la recepció, els lavabos i un magatzem d'obres d'art que servirà també com a sala de restauracions. L'altra part mantindrà els arcs existents i aquí se situaran vitrines i calaixos per exposar les obres amb control climàtic.

El pla director s'ha presentat gairebé dos mesos després que s'obrís al públic l'exposició amb les 44 obres d'art procedents del Museu de Lleida, que se sumaven a les provinents del MNAC. A més, estava previst presentar-lo el 4 d'abril però s'ha allargat uns dies per problemes d'agenda.